działania komornika

• Autor wątku Autor wątku begoniunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

begoniunia

Użytkownik
Odpowiedzi
171
Mam pytanie co do działalności komornika. Co komornika może zabrać z mieszkania ... czy min lodówkę itp oraz co moze zrobic komornik jeżeli oboje z mężem mamy długu w bankch ok 70 tys. czy komornik moze zająć mieszkanie jeżeli jestem współwłaścielką a drugim współwłaścicielem jest moja córka ( nie ma długu nigdzie) a na mieszkaniu ciąży dożywocie mojej babci? Błagam o odpowiedź!!!!

Są rzeczy, których komornikowi nie wolno ruszyć. Musi pozostawić:

- przedmioty urządzenia domowego, pościel, bieliznę i ubranie codzienne, niezbędne dla ciebie i będących na twoim utrzymaniu członków rodziny,

- zapasy żywności i opału na okres jednego miesiąca,

- narzędzia i inne przedmioty niezbędne do twojej pracy zarobkowej (z wyłączeniem jednak pojazdów mechanicznych),

- przedmioty niezbędne do nauki, papiery osobiste, odznaczenia i przedmioty służące do wykonywania praktyk religijnych oraz przedmioty codziennego użytku, które mogą być sprzedane poniżej ich wartości, a dla ciebie mają znaczną wartość użytkową.

a co do mieszkania to może zająć udział w nieruchomości

bardzo dziękuje za odpowiedź. a co to znaczy" moze zająć udział w nieruchomości" w praktyce?

To znaczy, że może wszcząć egzekucję do Pani udziału w tej nieruchomości tj. zająć go, wycenić a następnie wystawić na licytację.

to co mogę zrobić???? A czy komornikowi wystarczy zająć moje i męża wynagrodzenie? Otrzymujemy po 1100 netto?

begoniunia napisał:
to co mogę zrobić???? A czy komornikowi wystarczy zająć moje i męża wynagrodzenie? Otrzymujemy po 1100 netto?
Nie wystarczy. Jest to wynagrodzenie minimalne i wolne od potrąceń tym samym komornik nie zaspokoi się z wynagrodzenia.

Witam! Mam problem! Chodzi o mojego tatę. Ma zaciągniętych kilka pozyczek w kilku bankach. Niestety nie stać go na spłatę żadnego z kredytów. Są to jedynie kredyty gotówkowe. Ponadto ma już trzech komorników, z czego jeden zabiera mu bardzo dużą część wypłaty. Dzisiaj otrzymał pismo informujące o tym, że bank chce mu zabrać mieszkanie. nie możemy do tego dopuścić. nie mamy się gdzie podziać. nie wiem co robić. Bardzo proszę o pomoc.

Banki nie zabierają mieszkań. Czy chodzi o egzekucję z nieruchomości u komornika?
Co do pytania to niestety nie bardzo wiem jakiej odpowiedzi Pan/Pani oczekuje...długi po prostu trzeba spłacić. Tutaj nie ma żadnej filozofii, jeżeli wierzyciele nie mogą się zaspokoić z niczego oprócz mieszkania..to mają prawo skierować do niego egzekucję i sprzedać.

Tak pismo tata dostał od komornika. Mieszkanie wystawiłam na sprzedaż chce jak najszybciej to zrobic i spłacić wszystkie długi. Tylko czy jest mozliwośc wstrzymania komornika do czasu az znajde kupca

Myślę że jest taka szansa.
Oczywiście nic nie powinno się odbywać poza komornikiem i wierzycielem.
Najczęściej jest tak, że przy odczytywaniu aktu notarialnego w kancelarii notariusza jest obecny również komornik (lub ktoś upoważniony) i po zapłacie ceny uiszczane są należności wierzyciela wraz z kosztami (jest to zawarte w akcie not).

Witam serdecznie ile z wypłaty komornik moze wziasc ile procent?wyplaty?jesli sie ma dlug w orange w sieci komórkowej i w banku tez co wtedy?;-(

Witam

Przepraszam że tak bezpośrednio, ale przeszukuje wszystkie posty i nie mogę od naleźć odpowiedniego tematu. Opisze krótko mój problem.
Mam zajęcie komornicze wynagrodzenia 50% pozostała część jest przelewana na konto. Wobec ZUS też mam zaległości ale ZUS prowadzi odrębne postępowanie egzekucyjne i zablokował mi konto w banku. Na chwile obecną zostałem bez środków do życia, a mam na utrzymaniu Żonę i Córkę. majątku żadnego nie posiadam .Co mam robić, nie mam już od kogo pożyczać pieniędzy na życie.

Pozdrawiam

czy komornik może zająć nową lodówkę?, czy zabierając telewizor o wartości 2 tys. zł na ile wycenia go komornik

Thalia24 napisał:
Witam serdecznie ile z wypłaty komornik moze wziasc ile procent?wyplaty?jesli sie ma dlug w orange w sieci komórkowej i w banku tez co wtedy?;-(
Komornik zajmuje 50% wynagrodzenia, jednocześnie wolna od zajęcia jest kwota 1317zł brutto czyli netto ok. 980zł. (tyle musi pozostać dłużnikowi do dyspozycji). Jeżeli są dwa zadłużenia i w obu sprawach jest zajęte wynagrodzenie, wówczas potrącona kwota będzie dzielona na dwie sprawy.
seberro napisał:
Co mam robić, nie mam już od kogo pożyczać pieniędzy na życie.
Przykro mi ale to nie jest pytanie prawne. Niestety jest zadłużenie które należy spłacić. Być może warto zwrócić się do wierzycieli z propozycjami jakiejś ugody, wówczas być może zwolnią dokonane zajęcia.
begoniunia napisał:
czy komornik może zająć nową lodówkę?, czy zabierając telewizor o wartości 2 tys. zł na ile wycenia go komornik
Co do lodówki to zgodnie z art 829 pkt 1 kpc przedmioty urządzenia domowego nie podlegają egzekucji. W przypadku jej zajęcia przez komornika można złożyć skargę stosownie do art. 767 kpc.
Co do telewizora to zgodnie z art. 853 kpc to komornik dokonuje oszacowania zajętych ruchomości, a na ile wyceni go komornik ciężko powiedzieć, zapewne weźmie pod uwagę rocznik, stan, uszkodzenia itp.

czy komornik moze zabrac nową lodówkę? I czy jaką wartość wystawi za telewizor, który kosztował 2 tys, zł?

Powiedzcie, co mogę zrobić w mojej sytuacji, nie chcę wylądować : na ulicy" za dług mój i mojego męża ok. 70 tys.mamy działki rolne, ok. 60 arów, może z tym coś?????

ale co? czy komornik może sprzedać działki?
Może

Ale czy te nasze działki rolne pokryja w całości dług??/Dzieki Bartata!

Powrót