Działania windykacji, a orzeczenie Sądu.

• Autor wątku Autor wątku MilkaEscE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MilkaEscE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
25-11-2020 miałam sprawę, byłam stroną pozwaną przez ***. 27-11-2020 Sąd wydał orzeczenie, że już nic nie jestem winna ***, musze zapłacić tylko niecałe 200zł na rzecz Skarbu Państwa i niecałe 1000zł do *** jako częściowe pokrycie kosztów sądowych. Wyrok nie jest prawomocny. *** w terminie 7dni wniosło o uzasadnienie wyroku. Wydzwania do mnie cały czas Pan z Windykacji Terenowej i żąda dokonania wpłaty raty. Co w takiej sytuacji? Czy jest jakiś sposób żeby tego nie robił? Czy może to robić? Jak sobie z nim poradzić?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Niczego nie należy płacić firmie windykacyjnej, ponieważ jest już orzeczenie sądowe w tej sprawie.

Nawet jak orzeczenie nie jest jeszcze prawomocne, tak? Dziękuję w ogóle bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam.

"Nawet jak orzeczenie nie jest jeszcze prawomocne, tak?"

Zdecydowanie tak. Orzeczenie sądowe uprawomocni się dopiero po jakimś czasie, ale to Ciebie nie zobowiązuje do jakiejkolwiek zapłaty. Sprawa już miała finał w sądzie.

Nękanie przez firmę windykacyjną jest przestępstwem. Skargę można zgłosić do prokuratury rejonowej lub na policję (podejrzenie popełnienia przestępstwa) albo
do UOKiK.

Wniosek o uzasadnienie, to zapowiedź apelacji.

"Wniosek o uzasadnienie, to zapowiedź apelacji".

Tak, ale należy dotrzymać terminu ustawowego 7 dni do jego wniesienia oraz uiścić opłatę od wniosku w kwocie 100 zł.

Orzeczenie sądowe nie staje się prawomocne z chwilą jego wydania. Strona, która jest niezadowolona z wyroku lub postanowienia może je zaskarżyć apelacją. W tym celu musi złożyć wniosek o uzasadnienie wydanego orzeczenia i doręczenie orzeczenia wraz z uzasadnieniem. Jest to warunek wniesienia apelacji.

Powrót