działanie firmy windykacyjnej

• Autor wątku Autor wątku aligor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aligor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Prosze o informację na temat działania firmy windykacyjnej.
W dniu dzisiejszym, w mieszkaniu w którym jestem zameldowana pojawił się pan podający za windykatora terenowego.
Czy taka osoba ma prawo rozmawiać i udzielać informacji na temat mojego ewentualnego zadłużenia osobie trzeciej (mamie). Udzielił informacji na temat wysokosci zadłużenia, przedstawił "jakies" dokumenty do wglądu (mama mogła zobaczyć wszystkie jego papierki, które dotyczą mojej osoby), poinformował też, że w każdej chwili może pojawić sie komornik i zabrać to co znajduje się w jej mieszkaniu chyba, że udowodni że należy to do niej.
Sprawa dotyczy jakis zaległosci za rachunek telefonii komórkowej z usług której nie korzystam od jakis 4-5 lat. Powiedział, że ma nakaz sądowy do zapłaty (nic takiego pocztą nie otrzymałam).
Pan ten zostawił mamie kartkę następującej tresci:
"DEPARTAMENT WINDYKACJI TERENOWEJ
WEZWANIE
Wzywa się Panią do niezwlocznego kontaktu z Windykatorem Terenowym pod numerem telefonu........ w godzinach 8-21 w sprawie nr .........................

data wizyty podpis windykatora

żadnych danych firmy windykacyjnej, moich, podpis-parafka, brak nazwiska windykatora.

Czy miał prawo rozmawiać z osobą trzecią, co w tej sytuacji powinnam zrobic?
Czy jesli nawet były jakies zaległosci taki pan ma podstawy do interwencji po tylu latach?

Z góry dziękuję za informacje.

1. prawo? no porozmawiał, Pani może domagać się zadośćuczynienia za naruszenie dóbr osobistych,
2. może, przedawnienie jest skuteczne tylko jeżeli w ewentualnej sprawie sądowej podniesie pani taki zarzut.

ten pan twierdzi, że ma nakaz sądu.Na dzień dzisiejszy nic na ten temat nie wiem.
A czy jesli tak ma znaczenie data czynnosci wykonywanych w sądzie (data zlożenia pozwu itd)?

niech pokarze ten nakaz, jeżeli przegapiła Pani avizo z sądu to może tak być, że sąd wydał nakaz zapłaty.

Jeżeli byłby nakaz zapłaty to raczej nie byłoby windykatora ale postępowanie komornicze.

dziękuję za informacje. Pozdrawiam

Szukamy i czytamy (na forum): "Windykacja - instrukcja postępowania z firmami windykacyjnymi".

Gdzie znaleźć tą instrukcję (w jakim dziale)

Powrót