Działanie komornika na szkodę dłużnika

• Autor wątku Autor wątku ArturKrk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArturKrk

Stały bywalec
Odpowiedzi
443
Witam,

Prosty przykład: zaległość wynosi 160 zł, tytułem kosztów procesu, Wierzycielem jest Sąd Rejonowy.

Dłużnik wpłaca 160 zł na konto komornika (z tytułem wpłaty "koszty procesu") i czeka na rozliczenie kosztów komorniczych.

Po nieco ponad miesiącu komornik dokonuje egzekucji komorniczej, w piśmie wskazując zaległość 53 zł tytułem kosztów procesu dla Wierzyciela, doliczając sobie ponad 170 zł innych opłat (koszty egz., koszty gotówkowe).

Pytanie: czy komornik nie ma obowiązku do 4 dni przesłać Wierzycielowi wpłaconej kwoty 160 zł w pełnej wysokości (są to koszta procesu, odsetek nie liczy się).

Z powyższego wynika, że komornik wziął sobie część tych pieniędzy, tylko po to, by po miesiącu zarobić na egzekucji. Czy ma do tego prawo, w oparciu o jaki paragraf?

Z tego co wiem to komornik odlicza swoje koszty i przekazuję pomniejszone wpłaty na konto wierzyciela

Tak, tylko oznacza "swoje koszty" - jak są one wyliczane (wynika z prostego działania matematycznego, że komornik przekazał tylko 160-53=107 zł grzywny, a resztę wziął dla siebie, by narazić dłużnika na kolejną egzekucję, tym razem z konta bankowego (ok. 170 zł dodatkowych kosztów dla komornika, pomijając prawie 350 zł za wcześniejszą egzekucję). I tak ze 160 zł kosztów procesu, komornik zarobił już 520 zł.

Stąd pytanie - z jakiego paragrafu działa komornik, przywłaszczając sobie część pieniędzy przesłanych w pełnej kwocie Wierzycielowi.

Powrót