Działka rekreacyjna

• Autor wątku Autor wątku konserwator89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konserwator89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Bardzo proszę o pomoc a zarazem poradę dotyczącą mojej działki rekreacyjnej której jestem pełno prawnym członkiem. Sprawa dotyczy komina który postawiłem w wyniku czego Zarząd P.O.D. przysłał mi wezwanie na zebranie. Nie mogłem się wstawić na podany termin i przypadkowo spotkawszy Prezesa Zarządu rozpocząłem temat dotyczący mojej sprawy, stwierdził on iż mogę nie przyjść na zebranie, jeśli zburzę komin który nie sprełnia wymogów, regulaminu P.O.D., nawiasem mówiąc z mojej działki rozprzestrzenia się widok wielu działek mających komin- chciałbym wiedzieć czy prawo P.O.D. jest jednolite dla wszystkich?? I co dalej mam robić z moim kominem? Proszę o odpowiedź. konserwator89

Nie wiem, co jest w regulaminie POD...
Czy możesz tu ten regulamin przytoczyć w części dotyczącej opisywanej materii?

Zaczne od tego ze nie ma czegos takiego jak reulamin POD jest regulamin ROD a w nim nic nie pisze o wysokosci kominów jest tylko wzmianka ze kominki w altankach moga byc w ogrodach typu podmiejskiego.Wysokosc komina chyba okresla prawo budowlane ktore musi byc zapewne zgodne ze sztuka budowlana tz. aby komin spelnial swoje zadanie musi wystawac po za kalenice-ile nie pamietam.Prawo powinno jednakowo dotyczyc wszystkich obywateli w naszym kraju ale jak to jest w praktyce to wszyscy wiemy.Identycznie jest w organizacji PZD,sa rowni i rowniejsi .
Ps.Skoro jestes czlonkiem PZD to radze zapoznac sie z regulaminem i statutem bo inaczej to rozdepcza Cie jak robaka.

Proszę ten temat podnieść na zebraniu.
Proszę zanotować podaną podstawę prawną takiej oceny Zarządu i zobaczymy, co dalej ;-)

witam bardzo dziękuje za odpowiedż w mojej sprawie,sprawa która mnie nurtuje nie dotyczy wysokości komina lecz pobudowania go jako samowoli budowlanej[tak to potraktował zarząd]nawiązując do mojej poprzedniej wypowiedzi prosiłbym o pomoc co mam robic z kominem-czy go zburzyc jak nakazał ZARZĄD czy też zostawić widząc jak inni mają kominy a jest ich bardzo duzo?

Kolego czy Twoja działka jest w ogrodzie miejskim czy podmiejskim???Jezeli w podmiejskim to komin moze być .Inaczej sprawy wygladaja w ogrodzie typu miejskiego.Ja rozumiem że nie tylko Ty masz komin ale zapewne tylko Ty narazilęś sie w jakiś sposób zarządowi .A w tej organizacji tak jest jak nie ćwierkasz na ich sposób to znajdą cos żeby umilić CI życie.Spróbuj zwrócić się o pomoc do Okregowego Zarzadu .Powodzenia :beer:

witam dziekuje za odpowiedz na problem zwiazany zmoim kominem na działce która jest na terenie podmiejskim chyba się zwrócę o pomoc krajowej rady,męczy mnie jednak to że inni moga miec a ja mam go zburzyć nawet prawo dziłkowca powinno być jednolite dla wszystkich i straszenie że mogę być pozbawiony członkowstwa jest nie na miejscu

witam ponownie gdyz sprawa dalej jet w toku-chodzi o mój nieszczęsny komin, na chwilę obecna ponownie dostałem pismo od zarządu do stawienia się z paragrafu 25 ust1 i 2, paragraf 36 ust 3 na którym mam złożyc wyjaśnienia odnośnie mojej sprawy przed podjeciem kary dyscyplinarnej dla mnie .przypomnę że większość działkowiczów ma komin ,a tylko mnie sie szykanuje choć według regulaminu PZD nikt go nie powinien posiadac -proszę o pomoc

a Zarząd podnosi,że komin nie jest zgodny z konkretnie jakim przepisem ?

Bardzo dziękuje za odpowiedz na mój rozpaczliwy problem ,ale wychodzi na to że okręgowy zarząd działek będzie trzymał stronę zarzadu PZD
choć wcześniej będąc tam otrzymałem słowne poparcie do pozytywnego załatwienia mojej sprawy .30 września jestem wezwany na zebranie zarządu i chcę zarządowi wręczyc pismo skierowane do KRAJOWEJ RADY DZIALEK,OKREGOWEGO ZARZĄDU DZIALEK,ZARZĄDU PZD-dotyczące szykanowania mnie jako członka PZD ,nierównego traktowania wszystkich członków.Znam przykłady zamieszkiwania na działkach za aprobatą zarządu ,istnienia domków wielkości domków jednorodzinnych,istnienia kominów na większości działek itp.ztego winika że zarząd nie wszystkich równo trktuje lub jest nie władny
aby konsekwentnie prawo jednolicie egzekwować.To jest moja linia obrony na której chcę się opierać .
paragraf107-który mówi iż zabrania się używać komina w działka ch podmiejskich,

[cytat="konserwator89":2i5zwled]
paragraf107-który mówi iż zabrania się używać komina w działka ch podmiejskich,[/cytat:2i5zwled] paragraf 107 czego? - jakiejś ustawy? zarządzenia? regulaminu? za nieprzestrzeganie tegoż dany akt prawny przewiduje jakieś konsekwencje...?

2) i skoro zabrania się tylko używać to znaczy ,że posiadać można..:P

witam dzięki za szybką odpowiedz.Ogródki działkowe rządzą się swoimi prawami ,KRAJOWA RADA DZIALEK napisała swój regulamin a człowiek kupując działkę podpisuję znajomość regulaminu oraz to że go będzie przestrzegał a zarząd działek lokalny jest po to aby te przepisy egzekwowac tylko dlaczego inni mogą miec komin i go używać a ja, nie chyba coś nie tak,

Powrót