Działka sąsiada a rozbudowa kondygnacji.

• Autor wątku Autor wątku Aciek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aciek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Chcialbym uzyskac porady prawnej w sprawie rozbudowy sasiada.

Gmina sprzedała mu starą kotłownie (pomieszczenie wraz z kawałkiem gruntu)
nowy nabywca wymyslił sobie że rozbuduje tą kotłownie o jedno pietro do góry (kotłownia znajduje sie tak jakby w piwnicy) i jest przyklejona do naszego budynku wielorodzinnego ( zamieszkuje tu 6 rodzin )
Ja mieszkam na parterze i w wyniku jego budowy ( nachodził mnie do domu z żądaniem ) zamurowania mojego okna w lazience bo on chce zbudowac tam sciane i nadbudowac pietro i przeksztalcic to jako budynek mieszkalny .

Czy jest on na prawie i może zamurowac moje okno ktore jest w tym budynku juz dobre 40 lat ?

Jak odwołać sie do gminu w sprawie jego wniosku o ustalenie warunków zabudowy ?

W ZAŁĄCZNIKU DOŁĄCZAM SZKIC JAK TO WYGLĄDA
Prosze o pomoc. dziekuje

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Mieszkanie własnościowe?
Czy wystąpił już o pozwolenie na budowę?
Trwają już jakieś prace?

Witam.
Mieszkanie własnociowe
Wystąpił o wniosek o ustalenie warunków zabudyowy.
Narazie wyrzucił nas ze swojej ziemi z koszami na odpady pozatym nic sie nie dzieje.

zalacznik do wniosku złozonego przez tego pana

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Twoje okno łazienkowe było tam zawsze, powstało w sposób legalny ? To jedyne okno na tej scianie?

Tak moje okno było tam od zawsze .
Jest to blok 2 piętrowy i kazdy sasiad wyzej ma okno w tym samym miejscu.
I oczywiscie powstały w sposób legalny , oprocz mojego bloku są rownież 4 inne takie same bloki o takiej samej kubaturze i również sa takie same okna na tej scianie.

Nie masz sie czego obawiać. Bez twojej zgody nikt niczego nie zamuruje.

No ok , ale musze teraz odpowiedziec gminie na ten wniosek i sprzeciwic sie bo w przeciwnym razie dostanie zielone swiatlo i nikt sie nie bedzie przejmował moim oknem

Bzdura, nikt nie wyda warunków w których by mógł zamurować twoje okno. Ale oczywiscie mozesz sie zapoznac z aktami sprawy i zlozyc zastrzezenia.

No dobrze ale to teraz powinien ktos z urzedu jakiegos budowlanego przyjechac i chyba zobaczyc jak wyglada teren , mury i ogolnie działka oraz sasiadujące posesje przed wydaniem takiego pozwolenia ? Chyba nikt na gębe nie wydaje takich pozwolen ?

On nie wystąpił o pozwolenie na budowę tylko o warunki zabudowy. Gmina narazie mu okresli jak wysoki moze byc budynek itp itd.

Potem dopiero musi przygotowac projekt budowlany ktory musi byc zgodny z prawem (wiec nic ci nie zamuruje) i dopiero wtedy wystapic o pozwolenie na budowe.

Powrót