działka-zasiedzenie

• Autor wątku Autor wątku rys-1949
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rys-1949

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Czy do sprawy o zasiedzenie działki można przedstawić operat geodezyjny bez określenia granicy tej działki ! Na mapie ewidencyjnej są wykazane powierzchnie tej działki i sąsiednich ! Czy Sąd to uzna ! Pozdrawiam

Sąd musi dysponować mapą, pozwalającą określić granice działki i jej powierzchnię. Nie wiem co to jest ,,operat geodezyjny". Być może chodzi o mapę będącą wyrysem z mapy ewidencyjnej, sporządzonej na podstawie operatu ewidencji gruntów - taka jest wystarczająca.

Dziękuję! W moim przypadku jest tak, że do Sprawy o zasiedzenie była przdstawione dokumentacja Prawno- Geodezyjna zawierająca mapę ewidencyjną ale przedstawione tam granice różnią się od istniejących na gruncie! Np. wyrysowane są dwie działki o podobnych kształtach i powierzchni ! Moja działka jest w/g mapy ewidencyjnej o 200 metrów mniejsza od sąsiada ! Ale jeszcze raz podkreślam, że w/g mapy ewidencyjnej jest wykazana tylko inna powierzchnia - moja działka 600 metrów a sąsiada 800 ! Działki w/g mapy są prawie takie same ! Gdzie te 200 metrów ! Współżędne geodecie się zgadzają! 7 lat temu Sąd zatwierdził zasiedzenie!

Nie bardzo wiem, jak brzmi pytanie.

Przepraszam ! Uproszczę pytanie jak tylko potrafię !
Czy jeśli mapa ewidencyjna do sprawy o zasiedzenie pokazuje przebieg granic i powierzchni działek- mojej i sąsiada jako identyczne to czy te działki mogą rażąco różnić się powierzchnią ( około 200 m)!
Poprostu ! Jest mapa, pokazane są na niej 2 działki o takiej samej powierzchni a w opisie ewidencji gruntów jedna działka ma 600 a druga 800 metrów ! Czy ktoś, gdzieś nie popełnił błędu ! Ten błąd wyłapałem podczas tworzenia dokumentacji do projektu budowlanego! Ale co będzie gdy sąsiad kiedyś zacznie budować i zobaczy, że on ma wpisane 200 m więcej niż posiada ! Ja myślę, że ważne jest to iż zasiedział w takich granicach jak na mapie ewidencyjnej do sprawy o zasiedzenie!

Moi teściowie są od 35 lat właścicielami działki. Ostatnio okazało się, że ich działka jest większa o częśc działki sąsiadów na której stoi stodoła. Oni przez cały ten czas płacili podatek również za tą częśc która jest zagrodzona przez sąsiadów. Czy przez ten czas sąsiedzi nabyli prawa to tej części przez zasiedzenie?. Jak to przeprowadzic aby już dalej nie płacic tego podatku?

Mam rozumieć, że chcecie stwierdzić zasiedzenie przez sąsiadów części Waszej działki? Może lepiej zastanowić się nad zgłoszeniem żądania z art. 231 §2 kc.

Wciąż czekam na opinię - ubilexibi ! Czy obowiązujące jest to co zasiedział wyrokiem Sądu mój sąsiad ! To co pokazuje mapa ewidencyjna ! Pozdrawiam !

Decyuduje tutaj treść postanowienia sądu. W postanowieniu sąd powinien napisać mniej więcej coś takiego: ,,postanawia stwierdzić, że x nabył z dniem ... przez zasiedzenie własność nieruchomości ...., stanowiącej działkę o nuemrzez ewidencyjnym ... o powierzchni A w granicach określonych na mapie B". Innymi słowy, w postanowieniu sąd powinien wskazać zarówno powierzchnię działki, będącej przedmiotem zasiedzenia, jak i powołać się na mapę określajacą granice tej działki. Chyba że zasiedzenie dotyczyło całej nieruchomości, dla której była prowadzona księga wieczysta. Wtedy sąd wskazuje jedynie oznaczenie księgi - a o powierzchni i granicach działki decyduje jej opis w KW.
Co do danych w ewidencji - nie może być tak, że dwie identyczne (w sensie przebiegu granic) działki mają różną powierzchnię. Gdzieś jest niewątpliwie błąd.

Bardzo dziękuję za odpowiedz "hellgate" ale po zapoznaniu się z tym artykułem nadal mam pewne problemy, ponieważ to, że moi teściowie nadal płacą podatki za tą częśc działki bardzo odpowiada temu sąsiadowi, bo nie dośc, że z niej korzysta to jeszcze nie musi płacic za to podatku. I to moim teściom zależy na uregulowaniu tej sprawy a nie jemu. Sąsiad wcale nie chce nabyc tej części działki i powiedział, ża jeśli będziemy go do tego zmuszac to może nam zagrodzic dostęp do jednej strony naszego domu, gdyż stoi on na granicy. Jak możemy Go zmusic do nabycia lub zamiany części gruntów? Czy on jeśli złożymy taki wniosek nie będzie mógł i tak zabrac tej części przez zasiedzenie.

Do EZ. Jeżeli sąsiedzi od 35 lat władają częścią działki, to nabyli jej własność przez zasiedzenie.

Tesciowie moga wystapic do sadu o wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z nieruchomosci, nie mowiac juz o tym, ze wlasnosc budynku jest trwale powiazana z wlasnoscia gruntu.

Powrót