Działka ze słupem energetycznym

• Autor wątku Autor wątku Maniaq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maniaq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie,

porszę o pomoc w następującej sprawie.
Chcę kupić działkę (3000m2) w której rogu znajduje się słup energetyczny, tzn. znajduje się (chyba) na nim transformator, gdyż właścieciel powiedział, że biegnie tędy linia doprowadzająca prąd do transformatora. Chciałbym wiedzieć, jaka jest min. odległość na postawienie domu (150m2) oraz jakie jest prawo wokół tego słup, tz. czy mogę posadzić sobie tam choinki i kwiatki oraz czy muszę zrobić jakiś dostęp dla ewentualnych elektryków, czy też mieć to gdzieś i wykopać sobie np. basen.
Proszę o pomoc.
pozdrawiam

Bez wiedzy o przeznaczeniu w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego działki oraz lokalizacji infrastruktury (chyba transformator :?: ) i innych danych nikt nie będzie w stanie odpowiedzieć.
Jeśli chcesz byc pewnym możliwości budowy na działce, przed zakupem działki sprawdź w miejscowym wydziale planowania przestrzennego (w gminie, mieście) przeznaczenie tej działki w planie zagospodarowania i możliwości zabudowy. Gdy planu nie ma, możesz w tej chwili starać się o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w której dokładnie zostaną określone parametry zabudowy.
Pozytywna decyzja lub zapisy w planie upewnią Cię co do zakupu działki.

Witam,

dziękuję za odpowiedź. Potwierdziłeś moją dzisiejszą odpowiedź z gminy. Otóż okolica i działka nie mają planów zagospodarowania przestrzennego i muszę wystąpić o plan zabudowy. Jednak:..............
Działka ma wymiary 60x50metrów, a słup stoi w rogu i nie będzie (najprawdopodobniej) przszkody dla domu, który planuję postawić po po rzeciwnej stronie!!! Proszę o poradę, czy ja będę mógł wokół tego słupa posadzić choinki i zrobić sobie ogródek, czy też są jakieś obostrzenia, że muszę mieć jakąś wolną przestrzeń wokół słupa i udostępnić dostę do owego dla elektrowni.
POMOCY!!!

Pozdrawiam

nie bedziesz mogł dopuki nie uzyskasz decyzji o warunkach zabudowy. W decyzji tej bedzie określone jaka cześc działki może zostać zabudowana i czy w ogóle na działce wolno budować. Zeby dostać taką decyzje nie trzeba być wlascicielem nieruchomośći. Wiec możesz zlozyc wniosek przed zakupem.

[cytat="Maniaq"]Działka ma wymiary 60x50metrów, a słup stoi w rogu i nie będzie (najprawdopodobniej) przszkody dla domu, który planuję postawić po po rzeciwnej stronie!!! Proszę o poradę, czy ja będę mógł wokół tego słupa posadzić choinki i zrobić sobie ogródek, czy też są jakieś obostrzenia, że muszę mieć jakąś wolną przestrzeń wokół słupa i udostępnić dostę do owego dla elektrowni.
[/cytat]

Działka jest duża ( 30 arów), więc nasadzeń nie musisz chyba lokować blisko słupa (transformatora).
Nasadzenia wysoko rosnące i głęboko się korzeniące nie możesz umieszczać pod napowietrznymi liniami energetycznymi, telefonicznymi tp. i na przebiegu podziemnych kabli, światłowodów, kanalizacji czy wodociągów.

W zasadzie nie ma określonych odległości nasadzeń od słupów, musisz jednak pamiętać, że:

Ustawa o gospodarce nieruchomościami

[lex:2eguipl9]
Art. 124
1. Starosta, wykonujący zadanie z zakresu administracji rządowej, może ograniczyć, w drodze decyzji, sposób korzystania z nieruchomości przez udzielenie zezwolenia na zakładanie i przeprowadzenie na nieruchomości ciągów drenażowych, przewodów i urządzeń służących do przesyłania płynów, pary, gazów i energii elektrycznej oraz urządzeń łączności publicznej i sygnalizacji, a także innych podziemnych, naziemnych lub nadziemnych obiektów i urządzeń niezbędnych do korzystania z tych przewodów i urządzeń, jeżeli właściciel lub użytkownik wieczysty nieruchomości nie wyraża na to zgody. Ograniczenie to następuje zgodnie z planem miejscowym, a w przypadku braku planu, zgodnie z decyzją o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego.
......
6. Cd
[/lex:2eguipl9]

Cd.

[lex:3pc5jcqs]6. Właściciel lub użytkownik wieczysty nieruchomości jest obowiązany udostępnić nieruchomość w celu wykonania czynności związanych z konserwacją oraz usuwaniem awarii ciągów, przewodów i urządzeń, o których mowa w ust. 1. Obowiązek udostępnienia nieruchomości podlega egzekucji administracyjnej. Przepisy ust. 4 stosuje się odpowiednio.

[/lex:3pc5jcqs]

Proponuję wystapić dodatkowo obok tego o czym pisze Nadir do zakładu energetycznego z zapytaniem o ich prawa do gruntu pod słupem. Często te słupy stoją darmowo, a stanowią w końcu korzystanie z nieruchomości.

Witajcie,

jestem już właścicielem owej działki, o której tutaj pisałem i mam na niej dwa słupy (już wiem na pewno) przelotowe średniego napięcia. W księdze wieczystej nie ma wpisu, mówiącego o tym że jakaś część działki jest wyznaczona pod np. dierżawę ZE pod słupami, bądź innych wpisów i służebności co do tych dwu słupów lub/i terenu wokól nich.
W związku z tym wnioskuję, że mogę wystąpic z prośbą o przesunięcie słupów lub o ustanowienie służebności,.
Proszę Was o radę, czy mam rację, a jeżeli tak, to co (krok po kroku) zrobić, by takie pismo napisać. Co powinno takie pismo zawierać i czego się mogę domagać w piśmie do ZE - przesunięcia poza granice działki?

Proszę o pomoc

pozdrawiam

Powrót