dziecko a konkubinat

• Autor wątku Autor wątku Mariolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariolka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Chyba narozrabiałam, chociaż miałam jak najlepsze intencje.

Moja córka wychowuje dziecko panieńskie, ojciec uznał dziecko.
W pozwie o alimenty napisałam punkt, w którym córka zwraca sie o powierzenie władzy rodzicielskiej nad małoletnią córką jej i ustalenie miejsca zamieszkania przy matce.
Sąd wyodrębnił ten punkt pozwu i skierował sprawę do rozpatrzenia przez Sąd Cywilny jako odrębna wokanda.

Oboje mają problemy z ustaleniem wizyt i z opiekowaniem sie dzieckiem.
Ojciec chce brać dziecko na weekendy do siebie, choć mała ma dopiero 3 miesiące.
Bałam sie,że moze dojśc do sytuacji, kiedy ojciec zabierze dziecko np. na spacer i nie zechce go oddać.

Bardzo prosze o wyjasnienie, czy dobrze zrobiłam, czy namieszałam? a jesli tak, to jak to odkręcic?

Córka ma teraz do mnie pretensje! a ja wpadłam w panike,że się niechcąco "przysłużyłam".

Nic sie nie stało. Zgodnie z art. 107. § 1. Jeżeli władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom nie pozostającym ze sobą w związku małżeńskim, sąd opiekuńczy może powierzyć wykonywanie władzy rodzicielskiej jednemu z nich, ograniczając władzę rodzicielską drugiego do określonych obowiązków i uprawnień w stosunku do osoby dziecka.
Można cofnąć wniosek.

Sprawa dot. zamieszkania przy matce odbędzie sie w Sądzie Rodzinnym dwie godziny przed sprawą o alimenty.
Wnioskuję z tego, że jeszcze odbędzie się sprawa dot. powierzenia władzy rodzicielskiej w Sądzie Cywilnym i chyba powinna odbyć się ona jako pierwsza.
Nie przyszło jeszcze wezwanie.

Myślę, że to dobrze, kiedy córka ureguluje sprawy dziecka formalnie.
Nie wiadomo przecież co przyniesie życie, a jedno jest pewne,że będą jeszcze kłopoty z ojcem dziecka.

Serdecznie dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia!

Mariolko - mam podobny problem co twoja córka. Co jest wymagane, żeby ograniczyć drugiemu rodzicowi prawa? Jeżeli nie chcesz tutaj, możesz mi napisać maila na aelirenn7@yahoo.com
Bardzo prosze o jakies informacje jak się za to zabrać.

Witaj!

Próbowałam wysłac Ci e-maila, ale nie doszedł.
Może podałas niedobry adres?
Jeżeli chcesz pogadać, to napisz do mnie Amber98@wp.pl

Pozdrawiam!

Powrót