dziecko oddane do adopcji a spadek po matce naturalnej

• Autor wątku Autor wątku maniek2727
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek2727

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szukałem w literze prawa czy osoba oddana do adopcji przez spadkobierce może domagać się po jego śmierci spadku po nim jeśli prawnie nie jest jego dzieckiem tylko w akcie urodzenia jest uwzględniona jako matka . Proszę o odpowiedz

maniek2727 napisał:
jeśli prawnie nie jest jego dzieckiem tylko w akcie urodzenia jest uwzględniona jako matka .

Powyzsza wypowiedz jest niejasna, a sprawa rozstrzygajaca dla kwestii dziedziczenia. Jakie jest brzmienie PELNEGO odpisu aktu urodzenia dziecka? Kto jest tam wpisany jako matka?

Dziecko spadkobiercy oddane do adopcji jednocześnie będące jego matką? Chyba biologicznie nie możliwe.

może źle się wyraziłem i przekręciłem chodzi oto czy dziecko oddane do adopcji może być spadkobiercą po swojej biologicznej matce która go oddała innej rodzinie ale w akcie urodzenia widnieje jako biologiczna matka .

W akcie urodzenia nie moze widniec jako "biologiczna matka", bo w akcie urodzenia umieszcza sie tylko informacje o osobie bedacej matka w swietle prawa rodzinnego. Prosze o odpowiedz i podanie informacji z aktualnego PELNEGO odpisu aktu urodzenia. Dopiero wtedy bedziemy mieli jasnosc co do stanu faktycznego i bedziemy mogli odpowiedziec na pytanie w sprawie dziedziczenia.

w akcie urodzenia jest nazwisko matki biologicznej a dziecko zostało oddane na tgz. przysposobienie nie wiem dokładnie co to znaczy . akt urodzenia był pobierany 4 lata temu dokładne informacje zdobendę gdy zobaczę wszystkie dokumenty teraz jedynie te informacje są pobieżne Z góry dziękuje za informacje

Powrót