dziecko z hiszpanem a powrot do polski

• Autor wątku Autor wątku kinga6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinga6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam dziecko z Hiszpanem (ale nie jesteśmy małżeństwem za to mamy "libro de familia") i chciałabym wrócić do Polski z dzieckiem. Czy powinnam tutaj załatwić jakieś dokumenty lub coś podpisać, ponieważ nie chciałabym żeby ojciec dziecka oskarżył mnie o porwanie (tak jak on mówi że może zrobić).Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje.

Dziękuje za podpowiedz. A co do paszportu to nie nie ma polskiego , jeśli podróżujemy to na dowodzie osobistym (ma polski i hiszpański).

Jeżeli ma dowód to dobrze, zadzwoń lub napisz do ambasady a otrzymasz pomoc szybko odpowiedz.Napisz jaka była ich odpowiedz.
powodzenia

Dostałam odpowiedz z ambasady . Według prawa każda matka która chce wyjechać z dzieckiem za granice potrzebuje pisemnej zgody ojca dziecka. Tylko sie teraz zastanawiam musi być podpisana notarialnie czy nie?

Raczej nie oświadczenie ojca potem zakładasz sprawę sądową w Polsce

Sprawa jest delikatna,tak naprawde wyjezdzajac nikt na lotnisku czy w autobusienie bedzie cie pytal o jakikolwiek dokument zawierajacy zgode ojca.Oczywiście mozesz wyjechac tylko z dowodem hiszpanskim dziecka nia potrzebujesz polskiego.Problem pojawi sie gdy ojciec w hiszpani zglosi na policje ze zabralas dziecko i prawdopodobnie wyjechalas do polski.poprostu zaczna cie szukac,dosyc szybko i skutecznie ustala i odnajda jakikolwiek adres w pl pod ktorym mozesz przebywac,a wtedy odbiora ci dziecko przekaza ojcu,a ty dostaniesz wyrok za uprowadzenie,wiec ODRADZAM TA METODE!!!poprostu musisz wyprosic od ojca taka zgode zeby ci napisal nawet odrecznie.jezeli bedzie protestowal lub robil ci wyrzuty,albo stosowal sile do zatrzymania cie,poprostu powiadom policje,takie postepowanie czyli uzycie rozwiazan silowych kwalifikuje sie jako przestepstwo i ojciec dostanie szybko wyrok do odpracowania i zakaz zblizania sie do ciebie.Wtedy juz bez przeszkod bedziesz mogla opuscic hszpanie,bez zgody ojca.Jezeli masz jeszcze jakies pytania chetnie odpowiem:)

Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Udało mi się namówić ojca dziecka do podpisania zgody ale u notariusza (czyli lepiej) ,bo on także chce żebym podpisała papierek ze on może widywać dziecko kiedy chce i mam tu z nim przyjeżdzać na 2 lub 3 tygodnie .Mam nadzieje że do 14 lutego (bo to wtedy mamy umówioną wizytę u notariusza) się nie rozmyśli .

Witam cie, czytalam na forum o powrocie do polski, mam ten sam proble. czy wiesz cos na ten temat albo kogo sie doradzic jak to zrobic. mam synka szescioletniego z hiszpanem. rozwiodlam sie po trzech latach malzenstwa bo mnie maltretowal. nieciekawa historia..
z gory dziekuje i pozdrawiam

Powrót