dziecko z niemcem - proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku anna_p_polska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna_p_polska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie i uprzejmie proszę o pomoc, przez ostatnie 5 miesięcy spotykałam się z niemcem mieszkającym w Berlinie, właśnie przed wczoraj dowiedziałam się że jestem w 6 tygodniu ciąży - niestety po rozmowie z przyszłym ojcem okazało się że on nie chce tego dziecka (o czym chyba należalo myśleć troszkę wcześniej...) mam zatem pytanie - czy ja jako polka - mam jakiekolwiek prawa w tym momencie - żeby módz np. w przyszłości ubiegać się o alimenty (dodam iż tatuś jest bezrobotny i żyje z zasiłku), czy alimentami zostają w tym momencie obciążeni rodzice ojca? Czy ojciec musi uznać ojcostwo? Czy w przypadku gdy się nie zgodzi - będę musiała dokonać testów DNA (ustalanie ojcostwa)? Czy aby ubiegać się o jakikolwiek zasiłek na dziecko niemca - muszę mieszkać w niemczech - być zameldowana,czy taki sam zasiłek otrzymam w momencie gdybym np. mieszkała w Polsce??? Do kogo można zwrócić się o pomoc w Polsce lub w Niemczech? Dodam iż nie jestem bezrobotna i prowadzę własną działalność gospodarczą w Polsce, ale nie wiem co w tym wypadku zrobić??? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ chcę urodzić to dziecko, nawet jeżeli miałoby się wychowywać bez ojca.

Czy ojciec musi uznać ojcostwo? by otrzymać puzniej alimęty TAK

Czy aby ubiegać się o jakikolwiek zasiłek na dziecko niemca - muszę mieszkać w niemczech - być zameldowana,czy taki sam zasiłek otrzymam w momencie gdybym np. mieszkała w Polsce???
Możesz w polsce mieszkać i też dostać dostawać alimęty to bez znaczenia w którym kraju mieszkasz w tym dostajesz alimenty

tak tak

tyle ,ze w Niemczech na pismie robi(uznaje)Vaterschaftsanerkennung

a nie w akcie urodzenia wpisuje nazwisko,,,ot co

uznanie robi sie w Jugendamt przed urzednikiem(dziecko zostaje przy nazwisku matki lub za zgoda matki zmienia na ojca nazwisko)ojciec po uznaniu nia ma praw do dziecka nadal,,chyba ,ze da mu je matka lub wystapi do sadu

oczywiscie jak nie byli malzenstwem

Ostatnia edycja:
Do kogo można zwrócić się o pomoc w Polsce lub w Niemczech?
do adwokata potem razem z nim do sądu

pamiętaj że jeśli dziecko zostanie uznane przez ojca to zgoda na paszport , jeśli dziecko pójdzie do żłobka czy szkoły , przedszkola wszędzie będą wołali zgody ojca , wszędzie będzie potrzebny jego podpis bo w chcwili uznania dziecko on będzie mieć takie same prawa do dziecka co matka.

:confused:

chyba w polsce ta zgoda,,bo w Niemczech nie bedzie potrzebna jak nie byli malzenstwem

Z tego co tu jest napisane widać że ta pani chce mieszkać w polsce ... ,,,muszę mieszkać w niemczech ,,

anna_p_polska napisał:
(chyba należalo myśleć troszkę wcześniej...) [...] Bardzo proszę o pomoc, ponieważ chcę urodzić to dziecko, nawet jeżeli miałoby się wychowywać bez ojca.

Rzeczywiście, trzeba było myśleć o tym wcześniej. Jesteś dwunastolatką, że tak sobie zaszłaś w ciążę?

Jeśli mogę stanąć po stronie przyszłego dziecka, o którym nikt teraz nie myśli, to proszę, nie rób mu tego. Wychowanie w niepełnej rodzinie nie jest tak wspaniałe, jak Ci się wydaje. Skorzystaj z cywilizowanych opcji załatwienia sprawy - jeśli masz niemieckie ubezpieczenie, to o ile pamiętam zabieg jest pokryty przez ubezpieczalnię, zresztą nie kosztuje fortuny.

Ostatnia edycja:
Skorzystaj z cywilizowanych opcji załatwienia sprawy - jeśli masz niemieckie ubezpieczenie, to o ile pamiętam zabieg jest pokryty przez ubezpieczalnię, zresztą nie kosztuje fortuny.
Do czego ty ją namawiasz????????
Ona jest w 6 tygodniu ciąży to jest dziecko już serduszko bije ...
może ojciec tego dziecka nie chce ale to nie znaczy żeby matka się takiemu zabiegowi poddawała a dziecko to nie koniec świata a dużo radości daje ja też jestem samotną matką i nie żałuje żałaowałabym gdybym usunęła :mad:

lolita2512 napisał:
Skorzystaj z cywilizowanych opcji załatwienia sprawy - jeśli masz niemieckie ubezpieczenie, to o ile pamiętam zabieg jest pokryty przez ubezpieczalnię, zresztą nie kosztuje fortuny.
Do czego ty ją namawiasz????????

To, czy serce bije, czy nie nie jest wyznacznikiem, czy powinno się urodzić. Dziecko powinno być przede wszystkim chciane i zaplanowane, a nie efektem jakiejś chimery egocentrycznej matki.

Matkę zachęcam do odpowiedzialności. Lepiej późno niż wcale. Dziecko nie jest dla matki, a jest człowiekiem (kiedy się urodzi). Rodzenie dziecka w takiej sytuacji jest zwykłym egoizmem, bo dziecko wychowane w niepełnej rodzinie nigdy nie będzie miało takich warunków, jak dziecko wychowane w rodzinie z ojcem i matką.

Decyzja matki jest dla mnie po prostu oburzająca. Zwykłe polskie "jakoś to będzie", a cierpieć będzie oczywiście nie matka, bo ta będzie zawsze siebie przedstawiać jako ofiarę tego Niemca, a to biedne dziecko.

Matkę zachęcam do odpowiedzialności. Lepiej późno niż wcale. Dziecko nie jest dla matki, a jest człowiekiem (kiedy się urodzi). Rodzenie dziecka w takiej sytuacji jest zwykłym egoizmem, bo dziecko wychowane w niepełnej rodzinie nigdy nie będzie miało takich warunków, jak dziecko wychowane w rodzinie z ojcem i matką.

Decyzja matki jest dla mnie po prostu oburzająca. Zwykłe polskie "jakoś to będzie", a cierpieć będzie oczywiście nie matka, bo ta będzie zawsze siebie przedstawiać jako ofiarę tego Niemca, a to biedne dziecko.[/QUOTE]

Ty to nazywasz odpowiedzialność ? jak się idzie z kimś do łóżka to to już jest odpowiedzialność i z tym trzeba się liczyć że taka sytuacja może się zdarzyć .

to co wypisujesz to totalne bzdury ja też się wychowałam w ,,niepełnej rodzinie,, wychowywałam się z ciotką i nie jestem wcale poszkodowana w żadnym przypadku to zależy od tego czy dziecko dostaje wystarczająco uczuć niezależnie od domu w jakim się wychowuje i przy jakiej osobie. A teraz mam własną rodzinę fakt że z ojcem dziecka mi się nie ułożyło bo niestety dla niego jest ważniejsze co innego niż własna rodzina różnie bywa w życiu i czasem niestety się popełni błąd wiążąc się z nieodpowiednim człowiekiem ale, teraz nie mam co narzekać bo jestem w drugim związku i moje dziecko na tym nie cierpi i jest szczęśliwym dzieckiem. Mam szczęśliwy dom dziecko jest szczęśliwe ma bardzo dobre warunki mój mąż je kocha jak by było jego własnym dzieckiem. i w cale nie jest powiedziane że jeśli ojciec nie chce dziecka to nie znaczy że matka rodząc to dziecko skazuje na cierpienia życiowe TOTALNE BZDURY!!!!!!!!

kobieto dasz se rady urodź najpierw to dziecko zdrowe i silne bo tego ci życzę,a później pomyśl o tym wszystkim,napewno ci się uda coś załatwić, nie przejmuj się na zapas dbaj o swój brzuszek bo to jest teraz najważniejsze, a alimenty napewno będą i ustalenie ojcostwa, nie ma sie co martwic... to sie samo później ułoży dziecko bedzie miało ojca na metryce i alimenty czas robi swoje , pzd.....

Witam, mam identyczny problem wiec nie zakładam nowego tematu spróbuje wszystko tu opisać. Tak samo jak anna_p_polska spodziewam się dziecka jestem w 8 miesiacu. Ojcem dziecka jest mezczyzna z polski ktory mieszka w niemczech od ponad 20 lat ma obywatelstwo niemieckie. Problem jest w tym, że ojciec znalazl sobie nowa kobiete i stwierdzil ze mam mu nie zawracac glowy. Totalnie olał mnie i dziecko, tydzien temu jeszcze mowil ze przyjedzie gdy dziecko sie urodzi zeby dac mu nazwisko teraz to nie jest takie pewne poniewaz nie chce utrzymywac kontaktu. Co mam zrobic po urodzeniu dziecka ? Co jeżeli nie da nazwiska ? jak wyglada sprawa z alimentami ? Prosze bardzo o pomoc !

musi byc najpierw uznanie dziecka,,obojetnie jak ,ale chyba musi byc uznane zeby zasadzic alimenty(wedlug niemieckiego prawa napewno musi byc uznane)

poczytaj tu,,bo jest nowe prawo (nie sprawdzone jeszcze)prawdopodobnie bedzie Ci sie nalezalo Niemieckie rodzinne Kindergeld

obserwuj temat,poczytaj kilka stron ostatnich,,dziewczyny juz skladaja wnioski,,sa w podobnej sytuacji

http://forumprawne.org/niemcy/16-zasilek-rodzinny-na-dzieci-kindergeld-35.html

Moja rada w obu przypadkach

1 Sądowe ustalenie ojcostwa w PL skutek tata nie będzie miał władzy rodzicielskiej i nie będzie bruździł. Taki wyrok sądowy wydany w PL jest skuteczny też w DE. Wystarczy podać sądowi aktualny adres tatusia.
2 i po alimenty do sądu niemieckiego wraz z wnioskiem o PKH czyli pomoc prawną z urzędy. Bez opłat sądowych i adwokackich. Każdy polski konsulat ma obowiązek prowadzić listę polskojęzycznych adwokatów, więc nie ma bariery jezykowej. Dysponuje róznież namiarami na adwokatów polsko języcznych z którymi współparcuję.

Użytkownikowi który daje rady dot. rozwiazań cywilizowanych polecam lekturę art 152 par. 2 Kodeksu karnego

Życzę przyszłym mamom powodzenia i nie przejmować się

Powrót