A
anna_p_polska
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam serdecznie i uprzejmie proszę o pomoc, przez ostatnie 5 miesięcy spotykałam się z niemcem mieszkającym w Berlinie, właśnie przed wczoraj dowiedziałam się że jestem w 6 tygodniu ciąży - niestety po rozmowie z przyszłym ojcem okazało się że on nie chce tego dziecka (o czym chyba należalo myśleć troszkę wcześniej...) mam zatem pytanie - czy ja jako polka - mam jakiekolwiek prawa w tym momencie - żeby módz np. w przyszłości ubiegać się o alimenty (dodam iż tatuś jest bezrobotny i żyje z zasiłku), czy alimentami zostają w tym momencie obciążeni rodzice ojca? Czy ojciec musi uznać ojcostwo? Czy w przypadku gdy się nie zgodzi - będę musiała dokonać testów DNA (ustalanie ojcostwa)? Czy aby ubiegać się o jakikolwiek zasiłek na dziecko niemca - muszę mieszkać w niemczech - być zameldowana,czy taki sam zasiłek otrzymam w momencie gdybym np. mieszkała w Polsce??? Do kogo można zwrócić się o pomoc w Polsce lub w Niemczech? Dodam iż nie jestem bezrobotna i prowadzę własną działalność gospodarczą w Polsce, ale nie wiem co w tym wypadku zrobić??? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ chcę urodzić to dziecko, nawet jeżeli miałoby się wychowywać bez ojca.