Dziecko z Wlochem

• Autor wątku Autor wątku jagr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Moja kolezanka ma dziecko urodzone we wloszech Z Wlochem.Slubu nie maja.Dziecko ma paszport wloski i obywatestwo.Ale ona chce sie z nim rozejsc i chcialaby wrocic do Polski.Ma tu mieszkanie ,chce podjac prace i zabrac ze soba dziecko.
1)Co musi zrobic?
2)Czy sprawy we Wloszech,czy moze w Polsce i jakie?
3)Teraz na wakacje przyjedzie z dzieckiem (ojciec wyraza zgode)i mysli juz tam nie wrocic(on nie odpusci).Co moze ja czekac za to?

podbijam temat,poniewaz ma ten sam problem niestety :(
czy jezeli wyjade z dzieckiem do Polski(ma paszport wloski),ojciec dziecka moze oskarzyc mnie o porwanie?
czy moge w Polsce dochodzic swoich praw?
bede wdzieczna za jakiekolwiek rady

[cytat:2r1mkhn4]
Moja kolezanka ma dziecko urodzone we wloszech Z Wlochem.Slubu nie maja.Dziecko ma paszport wloski i obywatestwo.Ale ona chce sie z nim rozejsc i chcialaby wrocic do Polski.Ma tu mieszkanie ,chce podjac prace i zabrac ze soba dziecko.
[/cytat:2r1mkhn4]
We Włoszech koleżanka może otrzymać pomoc i mieszkanie do uzyskania pełnoletniości przez dziecko na dziecko powinna mieć płatny urlop wychowawczy do 2,5 i powinna pobierać zasiłek dla bezrobotnego i dopłatę do mieszkania .Może zamieszkać w innej miejscowości .Czy dziecko posiada też paszport Polski.

ale tu chodzi o to zeby wyjechac z dzieckiem do Polski,a nie zostawac we Wloszech :)
moj synek nie ma jeszce paszportu,myslalam ze go zalatwie bez problemu ale niestety ojciec dziecka nie da pozwolenia...
wiec zapytam jeszcze tak:czy moge wyrobic mojemu dziecku tymczasowy paszport i bez problemu wyjechac???
czy w Polsce moge zalozyc mu sprawe o ograniczenie lub odebranie praw rodzicielskich i jesli zrobie to zaraz po przyjedzie,czy mimo wszystko moze mnie oskarzyc o porwanie?
(troche nagmatwalam,ale mam nadzieje,ze w miare logicznie to napisalam) :ooo:

[cytat:oxxwehr9]
ale tu chodzi o to zeby wyjechac z dzieckiem do Polski,a nie zostawac we Wloszech
moj synek nie ma jeszce paszportu,myslalam ze go zalatwie bez problemu ale niestety ojciec dziecka nie da pozwolenia...
[/cytat:oxxwehr9]

Czy masz ślub z Włochem czy jesteś samotna paszport możesz wyrobić przez ambasadę
sprawę sądową możesz założyć w Polsce w miejscu twojego zameldowania

nie jestesmy malzenstwem.Jezeli wyrobie dziecku paszport w ambasadzie i wyjedziemy a ojciec dziecka w tym czasie oskarzy mnie o porwnie,czy moga nas nie przepuscic na granicy????czy raczej to tak szybko nie nastapi i moge byc w miare spokojna

Wyrób dziecku paszport jak najszybciej potem będziesz się martwic na naszej granicy cie puszczą

Z calym szacunkiem dla Pani dziecko ma dwoje rodzicow i ma prawo byc z mama i tatem.Bylo wczesniej zastanowic sie z kim chce sie miec dziecko.Bylo miec z Polakiem i bez problemu. Pani jest nie odpowiedzialna.

witam, czytam i wlasnym oczom nie wierze... szukalam w internecie cos o podobnej sytuacji z grekiem... czy moglibyscie mnie gdzies skierowac? czy to tylko wloskie prawo takie jest, czy nie?

Shamira: po prostu kolega Marian ignoruje istnienie konwencji haskiej o cywilnoprawnych aspektach uprowadzenia dziecka za granicę.

Jeżeli ojcu przysługuje władza rodzicielska i on ją wykonuje, to matka nie może bez jego zgody wywieźć dziecka za granicę, niezależnie od obywatelstwa dziecka.

hmm.. czyli dziecko urodzone w obcym kraju, ale kraju UE, w razie rozwodu, zostaje ze mna, w jakim kolwiek panstwie zamarzy mi sie mieszkac? jesli oczywiscie ja, jako matka nie jestem wariatka, patologiczna narkomanka, albo cos w tym rodzaju?

przepraszam, ze pisze o tym z taka upierdliwoscia i to w temacie "dziecko z wlochem", a nie "dziecko z grekiem", ale za 2 miesiace bede rodzic, rozwodzic sie nie mamy zamiaru, ale kto wie jak sie zycie potoczy...

Chyba nie zrozumiała pani moje postu. Jeżeli rodzice mający i wykonujący władzę rodzicielską mieszkają z dzieckiem w państwie X, to żaden z nich nie może bez zgody drugiego zabrać dziecka i wyjechać sobie gdzieś za granicę.

Mam podobny problem,jak widze nie jestem tu sama.czyli zaczne mam corke z wlochem,slubu nie mamy zyjem znaczy zylismy w wolnym zwiazku,dziecko ma nazwisko ojca,oczywiscie zdazylam bo przewidywalam sytuacje zrobic dziecku wszystkie potrzebne dokumenty w polsce(czyli wpis do Urzedu stanu cywilengo aktu urodzenia,zameldowanie)dziecko ma dowod tymczasowy wloski na wyjazd do polski paszpotu nie posiada.jak narazie jestesmy jeszcze we wloszech ale nie mieszkamy z ojcem,chcialbym bardzo wrocic z corka do kraju,co mi bedzie potrzebne jakie dokumenty czy ojciec dziecka musi sie zgodzic na wyjazd,czy gdy wyjade i nie wroce z dzieckiem moze mie podac o porwanie???

Dorotka11 napisał:
Mam podobny problem,jak widze nie jestem tu sama.czyli zaczne mam corke z wlochem,slubu nie mamy zyjem znaczy zylismy w wolnym zwiazku,dziecko ma nazwisko ojca,oczywiscie zdazylam bo przewidywalam sytuacje zrobic dziecku wszystkie potrzebne dokumenty w polsce(czyli wpis do Urzedu stanu cywilengo aktu urodzenia,zameldowanie)dziecko ma dowod tymczasowy wloski na wyjazd do polski paszpotu nie posiada.jak narazie jestesmy jeszcze we wloszech ale nie mieszkamy z ojcem,chcialbym bardzo wrocic z corka do kraju,co mi bedzie potrzebne jakie dokumenty czy ojciec dziecka musi sie zgodzic na wyjazd,czy gdy wyjade i nie wroce z dzieckiem moze mie podac o porwanie???

Dorotka11, jeśli mogę wiedzieć gdzie wyrabiałaś ten dowód tymczasowy włoski dla dziecka??? w Comunie?? mi w Comunie powiedziano, że nie da się zrobić czegoś takiego... i jak on sie dokładnie po włosku nazywa?? Ja nie mówię dobrze po włosku i stąd problem. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Powrót