Dziedziczenie Brak sprawy po ciotce

• Autor wątku Autor wątku yomar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yomar

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Witam
Nie bardzo ogarniam jaki wniosek do sądu zlozyc
Maz otrzymał od bezdxuernej ciotki testament nieruchomość
Nie przeprowadziliśmy sprawy
Maz zmarl
Z córką mamy Poswiadczenie dxuedxiczenia
Zloxyc wniosek o otwarcie testamentu i nabycie spadku po ciotce męża jako soadkobierczynie po mężu?
Czy taki wniosek pisze się odręcznie?
Maz był jedynakiem Teść czyli jedyny brat ciotki nie zyje
Potrzebuje
Akt urodzenia męża akt zgonu ciotki i teścia akt małżeństwa swój akt urodzenia córki i Poswiadczenie dxuedxiczenia
Jakieś Jeszxze?
Kogo musze wskazać jako zainteresowanych?.
Dziekuje

yomar napisał:
Zloxyc wniosek o otwarcie testamentu i nabycie spadku po ciotce męża jako soadkobierczynie po mężu?
Tak.
yomar napisał:
Czy taki wniosek pisze się odręcznie?
Tak, w dwóch egzemplarzach o takiej samej treści. Opłata sądowa 100 złotych oraz 5 złotych za wpis do rejestru spadkowego (inne rachunki bankowe).
yomar napisał:
Akt urodzenia męża akt zgonu ciotki i teścia akt małżeństwa swój akt urodzenia córki i Poswiadczenie dxuedxiczenia
Jakieś Jeszxze?
Trzeba dodać jeszcze sam testament oraz odpis aktu pani małżeństwa. To na początek wystarczy, najwyżej sąd wezwie do uzupełnienia jeżeli będzie potrzebne.
yomar napisał:
Kogo musze wskazać jako zainteresowanych?
Pani jako wnioskodawczyni a córka jako uczestniczka postępowania.

Jeszcze tylko dopytam bo tego trochę nie rozumiem
Myślałam że należy we wniosku opiszę sytuację i wniosę o otwarcie i nabycie spadku po ciotce i wejście w miejsce męża jako soadkobierczynie
Czyli jeden wniosek w którym wskaże jako uczestniczke moja córkę Z tego co wiem 2 egzemplarze z tym że do drugiego załączam kopie dokumentów które do pierwszego dołączam w oryginale
Chyba że o to Panu chodziło? 🙂

yomar napisał:
Czyli jeden wniosek w którym wskaże jako uczestniczke moja córkę Z tego co wiem 2 egzemplarze z tym że do drugiego załączam kopie dokumentów które do pierwszego dołączam w oryginale
Chyba że o to Panu chodziło?
Tak, dwa egzemplarze tego samego wniosku. Do jednego egzemplarza załącza się oryginały (lub poświadczone przez notariusza za zgodność z oryginałem kopie) a do drugiego kserokopie.

Przepraszam że tak dręczę moja sprawa ale nie wiem jak to ująć we wniosku o otwarcie i ogłoszenie testamentu i jednocześnie nabycie spadku Bo chyba można zrobić to na jednej sprawie
Przypomnę że spadkobierca był mój mąż ale nie przeprowadził spadku po ciotce
Jak ująć że wnoszę o otwarcie testamentu i nabycie spadku po Pani xxx czy z innej strony po Panu yyy który na mocy testamentu ciotki z dnia..
Naprawde to lekko pogmatwane
Czy wymieniam spadkobiercow ustawowych ciotki - w tym wypadku zstepna rodziny w linii prostej czy ustawowych po mężu tj ja i córka
Hmmm
Proszę o pomoc przede wszystkim jak ująć o co wnosze
Serdecznie dziękuję i przepraszam ale dla laika to masakra

Przepraszam że tak dręczę moja sprawa ale nie wiem jak to ująć we wniosku o otwarcie i ogłoszenie testamentu i jednocześnie nabycie spadku Bo chyba można zrobić to na jednej sprawie
Przypomnę że spadkobierca był mój mąż ale nie przeprowadził spadku po ciotce
Jak ująć że wnoszę o otwarcie testamentu i nabycie spadku po Pani xxx czy z innej strony po Panu yyy który na mocy testamentu ciotki z dnia..
Naprawde to lekko pogmatwane
Czy wymieniam spadkobiercow ustawowych ciotki - w tym wypadku zstepna rodziny w linii prostej czy ustawowych po mężu tj ja i córka
Hmmm
Proszę o pomoc przede wszystkim jak ująć o co wnosze
Serdecznie dziękuję i przepraszam ale dla laika to masakra

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Bardzo dziękuję Jeszxze raz ale nie wiem czy w tej sprawie podmiotem wniosku ma być mój mąż czy ciotka

yomar napisał:
Tak, można.
yomar napisał:
Ciotki.
yomar napisał:
Można napisać na przykład tak: "Wnoszę o otworzenie i ogłoszenie testamentu sporządzonego przez Annę Nowak. Wnoszę o stwierdzenie nabycia spadku po Annie Kowalskiej na podstawie testamentu. Jedynym spadkobiercą testamentowym był jej syn Tomasz Kowalski. Tomasz Kowalski zmarł dn. 10.10.2020 r. a jego następcami prawnymi na podstawie ustawy i aktu poświadczenia dziedziczenia są Andżelika Nowak (żona) i Monika Nowak (córka). Poniżej wymieniam inne osoby bliskie zmarłej spadkodawczyni Anny Nowak:
1. Jan Nowak (mąż)
2. Janina Nowak (córka)
3. Joanna Nowak (siostra)

Dziękuję
Jakis błąd na, stronie i wysłało się wiele razy
No tak ale wymieniając soadkobiercow ustawowych wymieniam tylko córkę bo jest jedyną najbliższą krewna w Lini prostej
Natomiast po mężu dziedxiczy y obydwie więc jest ambaras czy wymieniam i ustawowych i testamentowych
Hmmmmmm

Mam galimatias w głowie ponieważ przeczytałam wniosek o nabycie spadku mojej znajomej
Tam byli wymienieni i ustawowi i testamentowi ale sprawa była prostsza bo dziedxiczenie było bezpośrednie a tutaj raczej pośrednie
Czyli mogę się oprzeć na tym przykładzie który Pan był uprzejmy podać
Tutaj wyglądałoby tak że
Rodzice nie wymieniam bo spadek właśnie po nich odziedziczyła ciotka
Brat nie żyje dołączę akt zgonu
Jedyny bratanek nie żyje też dołączę akt zgonu
Czy wogole powinnam wymieniać osoby zmarłe?
No i jeśli dziedxiczenie ustawowe po ciotce to tylko córka natomiast jest testament ciotki na męża a ustawowo po nim dziedxiczy y my
Ratunku
Kogo mam więc wymienić?
Obiecuje ze to będzie ostatnie pytanie Obym zrozumiała odpowiedź o ile wykaże się Pan cierpliwością...
.......

yomar napisał:
Czy wogole powinnam wymieniać osoby zmarłe?
Tak.
yomar napisał:
No i jeśli dziedxiczenie ustawowe po ciotce to tylko córka natomiast jest testament ciotki na męża a ustawowo po nim dziedxiczy y my
Ratunku.Kogo mam więc wymienić?
Tak niech Pani napisze, sąd sobie poradzi.

Powrót