Dziedziczenie długów

• Autor wątku Autor wątku KlaudiaM1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KlaudiaM1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Sprawa jest trochę skomplikowana ale może ktoś pomoże
Moja mama zmarła 2 lata temu zostawiajac długi była spadkobiercom (jest akt notarialny) domu i działki po moim dziadku, właścicielem jest moja babcia. Ani ja ani moje rodzeństwo od śmierci matki nie zajmowaliśmy się tym wiec nie byliśmy u notariusza. Pytanie czy długi które miała przeszły na mnie ? Lub jeśli to możliwe to czy przyszły na nieruchomość ? Jakby przeszły na mnie to raczej bym miała jakieś informacje a takich brak. Nie wiem czy notariusz powie mi o długach a nie chce odziedziczyć długów

była spadkobiercom (jest akt notarialny) domu i działki po moim dziadku, właścicielem jest moja babcia.
Właścicielem jest babcia i matka (była do dnia śmierci). Po matce dziedziczą jej spadkobiercy, w tym dzieci - z mocy ustawy. Po upływie 6 m-cy od dnia śmierci matki, spadek nabyłaś z mocy prawa z dobrodziejstwem inwentarza. Nie ma tylko kwitu (sądowego postanowienia czy aktu notarialnego) który to potwierdza. Postępowanie spadkowe może zainicjować każdy spadkobierca ustawowy albo wierzyciele matki.
Pytanie czy długi które miała przeszły na mnie ?
Tak, całość (o ile wartość nabytych aktywów przewyższa wysokość długu) albo ułamek długu.
jeśli to możliwe to czy przyszły na nieruchomość ?
Niemożliwe. Nieruchomość nigdy nie będzie dłużnikiem.
Nie wiem czy notariusz powie mi o długach a nie chce odziedziczyć długów
Notariusz nie prowadzi żadnego rejestru długów. Więc nie powie nic. To Twoja brocha. Długi już odziedziczyłaś, jakieś 1,5 roku temu.

Powrót