Dziedziczenie długu wobec rodziców

• Autor wątku Autor wątku Tabacus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tabacus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Moje pytanie, najlepiej skonstruowane jak potrafię na obecny moment, dotyczy prawa do odziedziczenia długu wobec moich rodziców. Dłużnikiem wobec moich rodziców jest deweloper nieruchomości. Dług powstał w momencie przepisowego odstąpienia od umowy kupna lokalu mieszkaniowego, odstąpienie nastąpiło z powodu niewywiązania się przez dewelopera z terminów zakończenia inwestycji. Inwestycją był blok wielorodzinny. Opisywane zdarzenia miały miejsce już około 8 lat temu. Deweloper od tamtego czasu zbywa, manipuluje i kłamie na temat okoliczności spłaty długu. Tu też moje pytanie czy mogę odziedziczyć taki dług i jakie są szanse na wyegzekwowanie jego spłaty. Za wszelką merytoryczną pomoc będę ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam.

Tabacus napisał:
Tu też moje pytanie czy mogę odziedziczyć taki dług i jakie są szanse na wyegzekwowanie jego spłaty.
Tak, wierzytelności zasadniczo podlegają dziedziczeniu wraz z całą sytuacją prawną np. w kwestii przedawnienia. Można zawrzeć ugodę z deweloperem lub skierować się do sądu.

Dziękuję za wyjaśnienie mi tej kwestii, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Powrót