Dziedziczenie długu .

• Autor wątku Autor wątku Spartakus2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Spartakus2000

Spartakus2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Czy muszę informować syna na którego płaciłem 25 lat alimenta o śmierci dziadka którego nigdy nie znał.
Syn nie był zaakceptowany i nie było moich danych na akcie urodzenia i nie nosi mojego nazwiska . Chodzi czy on musi się zrzec długu po dziadku bo my juz to zrobili.
Proszę o pomoc ?

Tak, musi odrzucić spadek, by nie dziedziczyć długu.

Dobrze ,ale moich danych jako Ojciec nie było na akcie urodzenia a syn nigdy nie miał kontaktu i nie znał nikogo . Nie był uznany prze ze mnie na pierwszej rozprawy lecz płacić trzeba było. To dlaczego ma dziedziczyć długi po dziadku ???

Spadek już teraz z automatu przyjmuje się z dobrodziejstwem inwentarza, więc nie można odziedziczyć samych długów.

Jeśli dziadek nie pozostawił żadnego majątku tylko same długi to syn ich nie odziedziczy.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dziadek zostawił tylko pożyczkę niespłaconą bo w banku odradzili jej spłatę .

To w końcu musi odrzucić spadek czy nie chodzi tylko o ten niespłacony kredyt przez dziadka . Żeby potem komornik nie ścigał dziecka ???

Zmiany w art. 1015 kodeksu cywilnego, które sprawiły, iż bezczynność po śmierci bliskiego nie oznacza już dziedziczenia wprost. Jeżeli przez pół roku po śmierci danej osoby jego spadkobiercy świadomie nie przyjmą spadku wprost lub go nie odrzucą, będą dziedziczyli jedynie z dobrodziejstwem inwentarza. Czyli jak? Dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza oznacza w zasadzie tyle, że nie można odziedziczyć długów o wartości przewyższającej majątek pozostawiony przez zmarłego. W najgorszym razie przykrą niespodzianką będzie jedynie informacja o tym, że nie odziedziczyło się nic.

Powrót