E
Exodus1989
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
W moim domu rodzinnym mieszka obecnie siostra z rodziną oraz matka z partnerem. Wyłącznym właścicielem nieruchomości jest matka, dla której de facto zrzekliśmy się swoich udziałów po śmierci ojca - w 2019 roku.
Wygląda, na to, że siostra chciałaby mieszkać w tym domu, ja mieszkam w innym mieście i raczej nie planuję wracać, więc dla mnie to OK rozwiązanie.
Uważam, że najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby przepisanie mieszkanie na siostrę, możliwość mieszkania mamy jak długo chce/do śmierci oraz spłacenie mnie przez siostrę. Wyobrażam sobie to jako darowizna warunkowa ze służebnością.
Co proponujecie, zakładając, że jakoś się dogadamy, co do warunków?
Druga sprawa to partner mamy, czy siostra mogłaby go wtedy wygonić?
W idealnej sytuacji:
siostra staje się właścicielem
mama mieszka jak długo chce, w tym może mieć partnera - bez pytania siostry o zgodę
ja dostaję rekompensatę za zrzeczenie się praw do domu
Wygląda, na to, że siostra chciałaby mieszkać w tym domu, ja mieszkam w innym mieście i raczej nie planuję wracać, więc dla mnie to OK rozwiązanie.
Uważam, że najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby przepisanie mieszkanie na siostrę, możliwość mieszkania mamy jak długo chce/do śmierci oraz spłacenie mnie przez siostrę. Wyobrażam sobie to jako darowizna warunkowa ze służebnością.
Co proponujecie, zakładając, że jakoś się dogadamy, co do warunków?
Druga sprawa to partner mamy, czy siostra mogłaby go wtedy wygonić?
W idealnej sytuacji:
siostra staje się właścicielem
mama mieszka jak długo chce, w tym może mieć partnera - bez pytania siostry o zgodę
ja dostaję rekompensatę za zrzeczenie się praw do domu