Dziedziczenie-ojczym

• Autor wątku Autor wątku Laur1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Laur1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

moja matka, wyszła za mąż 16 lat temu, ja nie zostałam przysposobiona(jestem już w tym momencie osobą pełnoletnią) nie ma dzieci z tego małżeństwa. Chciałabym zorientować się jak wygląda sytuacja dziedziczenia w przypadku majątku nabytego po zawarciu małżeństwa oraz majatku ojczyma wniesionym do małżeństwa w przypadku, zarówno gdy pierwsza umrze mama oraz gdy pierwszy umrze ojczym. Jestem jedynym dzieckiem mojej matki. Ojczym nie posiada dzieci. Ma rodzeństwo, jego rodzice nie żyją.

Uprzejmie proszę o odpwiedź.

jak nie było przysposobienia to dziedziczysz tylko po matce. czyli jakąś część jej majątku osobistego (sprzed małżeństwa) + część jej udziału w majątku małżeńskim (co do zasady 50%, ale można ustalić też nierówne udziały).

jak mama pierwsza umiera to jak wyżej
a jak ojczym pierwszy umiera, to tak samo, z tym, że masa spadkowa będzie trochę większa, bo w chwili śmierci męża mama będzie miała 50% majątku małżeńskiego + będzie dziedziczyć odpowiednią część 50% majątku małżeńskiego przysługującego byłemu mężowi + jakąś część jego majątku osobistego sprzed małżeństwa (o ile jakiś posiadał)

Powrót