dziedziczenie po żonie

• Autor wątku Autor wątku a.k.s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a.k.s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, moja mama odziedziczyła po swoim ojcu udziały w starej kamienicy. Mama zmarła. Moje pyt.: czy mojemu tacie po śmierci żony naleźą sie udziały które moja mama odziedziczyła po swoim tacie?

Jeśli nie byli rozwiedzeni, to dziedziczy po mamie, tak samo jak Ty i Twoje ewentualne rodzeństwo.

nie dziedziczy to był jej spadek po jej ojcu dziedziczą tylko dzieci

Po pierwsze odgrzewasz ponad 10-letni temat.
Po drugie nie masz racji - nieważne w jaki sposób mama autorki weszła w posiadanie majątku. Po jej śmierci dziedziczą w częściach równych małżonek i dzieci, przy czym małżonek nie mniej niż 1/4.

Ważne to był jej spadek,to tak ja byś ty otrzymała/mał spadek po smieri swojej matki,co twój współmałżonek miałby do tego ?nic to zawsze będzie twój spadek a nie wasz wspólny,

Mylisz dwie kwestie:
- spadek, który mama autorki wątku odziedziczyła po swoim ojcu
- spadek po mamie autorki wątku

Dopóki mama autorki żyła, spadek który odziedziczyła po swoim ojcu stanowił jej majątek osobisty (i jej mąż nie miał do niego żadnych praw).
Po jej śmierci cały jej majątek (w tym to co odziedziczyła) podlega dziedziczeniu ustawowemu przez męża i dzieci (chyba że pozostawiła testament).

W żadnym razie! to ty się mylisz ja mam taki przykład w rodzinie mianowicie: ciocia mojego męża byla właścicielka nieruchomosci która była od lat majątkiem jej rodziny i otrzymała tę nieruchomość od swoich rodziców,miała też męża, który nie był i nie stał się też właścicielem jej nieruchomości,to był jej majątek osobisty,po jej śmierci ma

Cały czas mieszasz dwie kwestie:
Jeżeli małżonek w czasie trwania małżeńskiej wspólności majątkowej odziedziczy spadek, to ten spadek jest jego majątkiem osobistym. Nikt tego nie kwestionuje.

Natomiast po śmierci spadkobiercy odziedziczony przez niego spadek jak cała reszta jego majątku osobistego podlega dziedziczeniu ustawowemu lub testamentowemu.
Ustawowo dziedziczą w częściach równych dzieci i małżonek, przy czym małżonek nie mniej niż 1/4. Patrz art. 931 par. 1 KC

Przykład:
Anna odziedziczyła po swoim ojcu nieruchomość.
Nieruchomość ta weszła do majątku osobistego Anny (jej mąż nie miał do niej żadnych praw).
Po śmierci Anny przedmiotowa nieruchomość weszła do spadku po Annie, który odziedziczyli w częściach równych dzieci i mąż zmarłej Anny.

Powrót