dziedziczenie przez drugą żone?

• Autor wątku Autor wątku Grzegorz124
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzegorz124

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam,
załóżmy taki przypadek, że jest budowa domu, ( działka kupiona jeszcze za czasów pierwszego małżeństwa ale nie było podziału majątku) ojciec bierze drugi raz ślub z inną żoną,
ile w takim razie druga żona dziedziczy po nim, biorąc pod uwagę, że majątek męża był już przed ślubem czyli stanowił jego odrębną własność?
Ma także dwoje dzieci z pierwszego małżeństwa.

z tego co ja rozumiem to dziedziczy połowę z tego czego się teraz dorobią wspólnie ale od całej wartości domu nie dziedziczy?

jeśli dom był postawiony na działce, która w rzeczywistości jest współwłasnością byłych małżonków, to robi się niezły galimatias;

żona (druga) dziedziczy tylko po mężu, druga część należąca do byłej żony jest jej własnością i tutaj wydaje się że można starać się przy postępowaniu działowym o zwrot nakładów - jeżeli będzie spłata, to będzie ona zmniejszona o wartość nakładów z majątku wspólnego małżonków z drugiego małżeństwa na majątek pierwszej żony;

dziękuje za odpowiedź,
czyli taka żona ile procent dziedziczy z części męża, wczesnej przez wiele lat była konkubiną ale wiem, że z tego okresu nic się jej nie należy ,
Z tego co ja wiem to dziedziczy tyle samo co dzieci, prawda??

ja jako syn utrzymuje kontakty z ojcem, pomagam przybudowie, ma to jakiś wpływ?

przy postępowaniu działowym można żądać stosownego zmniejszenia spłąty w oparciu o poczynione przez strony postępowania dzialowego nakłądy;

co oznacza, iż jak będziecie dzielili spadek - w razie wątpliwości co to jest, to odsyłam do bogatego w te treści forum, to wówczas powołacie biegłego, który wyceni wartość działki z domem oraz nakładów, jeśli amtka przyzna, że pomagałeś ojcu budować, to nie ma problemu abyś dostał ekwiwalent w pieniądzu za pracę - ale uwaga taka praca może zostać uznana za zwykłą pomoc ojcu - tzw. pomoc grzecznościowa, wówczas raczej nie dostaniesz spłaty;

wszystko jest bardzo płynne przy tego typu sprawach, ważny jest każdy szczegół;

majątek ojca to 1/2 działki na której jest dom - czyli de facto 1/2 domu;

dzieczi dziedziczą w tej sytuacji razem z matką, jesli jest was troje (dzieci) to każdy po 1/4;

skoro moja matka jest nadal właścicielem działki, której zakup finansowała, ale drugi budynek nie był już wspólnie finansowany ( rozwód ) to jak wygląda podział nieruchomości skoro stoi na wspólnym gruncie?

ogólnie to utrzymuje kontakt z ojcem, a ten drugi ślub jest wzięty aby przyznali kredyt na wykończenie domu,

Ostatnia edycja:
mama jest współwłaścicielem działki, a więc i budynku na nim postanowionego - zasada iż nieruchomosć stanowi grunt, oraz wszystko co jest z nim trwale związane;

podział wygląda tak samo, jak kazdy inny;

chyba powyżej już o tym pisałem;

jeśli Ci chodzi o podział majątku Twojej matki z Twoim ojcem - jej byłym mężem, to się nie przejmuj;p

będzie zawsze inplus

Rafał, dziękuje bardzo za pomoc, czyli kobieta która weźmie teraz ślub z moim ojcem i wezmą kredyt,
to będzie dziedziczyć tylko część z 50 % nieruchomości, tyle samo co dzieci ?

Ostatnia edycja:
Powrót