Dziedziczenie przy jednoczesnej śmierci małżonków

• Autor wątku Autor wątku Carera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Carera

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 533
Dzień dobry, mamy z mężem dzieci z poprzednich związków. Wspólnych nie mamy wcale. Mąż nie ma aktualnie żadnego majątku, ja mam majątek odrębny w postaci mieszkania, w którym mieszkamy. Co by się stało w sytuacji, gdybyśmy nagle zginęli oboje śmiercią tragiczną, np. w skutek wypadku komunikacyjnego. Czy moje dzieci tylko będą dziedziczyć mieszkanie, czy również dzieci męża z poprzedniego związku? A co, jeśli wskutek takiego zdarzenia- wypadku ja zginęłabym na miejscu, a mąż żyłby np. jeszcze 1 dzien dłużej ?

Ostatnia edycja:
Zakładając, że żadne z was nie przysposobiło dzieci drugiego małżonka - gdybyście zginęli równocześnie wówczas majątek odrębny każdego z was będzie dziedziczony tylko przez jego dzieci.

A co, jeśli wskutek takiego zdarzenia- wypadku ja zginęłabym na miejscu, a mąż żyłby np. jeszcze 1 dzien dłużej ?
Wówczas Twój majątek odrębny dziedziczą w równych częściach Twoje dzieci i Twój mąż (przy czym mąż nie mniej niż 1/4).
Po śmierci męża, jego majątek (w tym to co odziedziczył po Tobie) dziedziczą jego dzieci.

Rozumiem, czyli w sytuacji drugiej jedynie jakiś zapis testamentowy uchroniłby moje dzieci przed dzieleniem się mieszkaniem z dziećmi męża ?

Powrót