Dziedziczenie spadku i sprzedaż mieszkania

• Autor wątku Autor wątku jestemdomel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jestemdomel

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam. Dawno temu nabyłem spadek po babci, którą 2 razy na oczy widziałem.
Teraz chciałbym się dowiedzieć jaka część mi przysługuje i miałbym parę pytań dodatkowych, bo sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.

PIERWSZA KWESTIA - DZIEDZICZENIE
Co do ilości dziedziczenia - czytałem post o tym ale ciężko mi to ogarnąć.

Był dziadek i babcia:
Babcia zmarła -> 4 ciotki + dziadek dziedziczą spadek.

Następnie:
Dziadek wziął drugi ślub z inna babką.
Dziadek zmarł i dziedziczę ja + jedna ciotka (ta sama co dziedziczy też po babci) + ta druga żona

Następnie:
Ta druga żona dziadka miała faceta nieformalnie i też zmarła - i prosiłbym o 2 hipotezy podziału tj. jedna, że mu zostawiła testament i wszystko przekazała, a druga, że nic nie odziedziczył - nikt nie wie jaka jest prawda.

Pyt.1
Teraz mam dogadane przejęcie spadku po 3 ciotkach (części po babci) i teoretycznie spadkobiercą będę ja + jedna ciotka + być może ten gościu, jeśli był testament rzeczywiście, jakie części wtedy będą i czy np. jeśli chciałbym sprzedać mieszkanie to czy mogą problemy robić, jeśli mają mniejszość?

Pyt.2
Ciotka siedzi za granicą i jest średni/żaden kontakt - czy jest to problem np. przy sprzedaży mieszkania - czy sąd np. może kogoś dać aby ją reprezentował jak kontakt będzie niemożliwy czy sprawa będzie stać w miejscu w takiej sytuacji?

Pyt.3
Podobno mieszka tam dziki lokator w roli rodziny tego gościa co ma testament lub nie po tej drugiej babce, wiem mniej więcej jak jest prawnie to rozwiązane ale jak to ruszyć w ogóle żeby gościa wykopać w miarę legalnie? Czy mogę komuś LEGALNIE to mimo wszystko wynająć w wiadomo jakim celu? Nie mam jego danych żadnych.

Pyt.4
Ten gość od testamentu mieszkał tam wcześniej przez parę lat - rozumiem, że mogę go za to obciążyć? Mam jego podstawowe personalia.

Ostatnia edycja:
Powrót