Dziedziczenie spadku notarialnie, czy sadownie

• Autor wątku Autor wątku JacekB777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JacekB777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Mam pytanie dotyczące spadku po mojej matce zmarlej w kwietniu tego roku.
Właścicielem mieszkania był dziadek, który za życia spisał testament na matkę jako jedyna spadkobierczynię. Zmarł w listopadzie 2020 roku. W ostatnich latach jego życia mama miesKala w tym mieszkaniu wraz z nim opiekując się swoim ojcem. Po jego śmierci mieszkanie nie zostało przepisane przez mamę na siebie, a rok i 4 miesiące później zmarła. Jestem jedynym ustawowym spadkobierca po mojej mamie. Pytanie moje dotyczy sposobu w jaki muszę nabyć spadek po zmarlej? Czy może być to z udziałem notariusza, czy muszę nabyć spadek za pośrednictwem sadu? Czy więc testament po dziadku jest prawomocnym dokumentem potwierdzającym nabycie własności w postaci nieruchomości, czy też sprawa jest bardziej skomplikowana. Jednym słowem notariusz, czy koniecznie poprzez Sąd?
A pomóc bardzo dziękuję.

Jeżeli chodzi o sprawę dziedziczenia po pana mamie to przeprowadzi Pan tę sprawę u notariusza (akt poświadczenia dziedziczenia) bez konieczności składania wniosku do sądu. Natomiast jeżeli chodzi o sprawę dziedziczenia po pana dziadku to jest także możliwość przeprowadzenia tej prawy u notariusza jeżeli dysponuje Pan testamentem, aktem zgonu dziadka, aktem urodzenia pana mamy (małżeństwa w przypadku zmiany nazwiska) oraz danymi osób - imiona, nazwiska, adresy (i ich następców prawnych), którzy byli spadkobiercami ustawowymi po pana dziadku gdyby nie sporządzenie testamentu. Następnie te osoby (ci potencjalni spadkobiercy ustawowi) także powinny uczestniczyć w sporządzaniu aktu poświadczenia dziedziczenia (a dokładniej uczestniczyć w sporządzaniu przez notariusza protokołu dziedziczenia - nie musi być jednak to ten sam notariusz). Jeżeli zaś nie ma Pan tych dokumentów i adresów to należałoby skierować do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po dziadku (z wnioskiem składamy testament lub wskazujemy gdzie on się znajduje).

Dziękuję bardzo za pomoc. Zależy mi na możliwie szybkim sfinalizowaniu formalności i sprzedaży nieruchomości, a jak mi wiadomo notariusz jest zdecydowanie szybszym rozwiązaniem. Jeśli można, chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie. Mama miała jedna rodzona siostrę, która ustawowo byłaby spadkobierca 1/2 spadku. Ciocia wie , że został spisany testament na jej siostrę i była zgodna z decyzją dziadka ponieważ mama wykupiła mieszkanie dziadka i zapewniła mu finanse na ostatnie lata życia oraz sfinansowala pogrzeb i wszystko z nim zwiazane tak jak zazyczyl sobie dziadek. Była to łącznie kwota 80.000zl + 20.000 koszt pogrzebu (100.000 lacznie). Siostra mamy nie wystąpiła o zachowek, twierdząc, że nie będzie korzystać z pieniędzy po swoim ojcu, ani nie potrzebuje nic od mamy (wynik nieporozumień rodzinnych). Ja jednak liczę się z tym , że decyzje może zmienić. Moje pytanie ,więc dotyczy prawa do zachowku.
-Czy po śmierci mojej mamy wypłacenie niniejszego zachowku przechodzi na mnie. Jeśli tak to jak długo po śmierci spadkodawcy można zmienić decyzję i czy mogę sprzedać nieruchomość przed tą data i jak będzie oszacowana wartość spadku do wyliczenia zachowku i czy kwota 100.000 o której wspomniałem może być odliczona od wartości dziedziczonej schedy. Wspomnę jeszcze że w testamencie zostało określone, że mama zobowiązuje się opiekować ojcem. Testament był spisany w 2013 roku.
*** Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz b dziekuje

A jeszcze jedno... tak króciutko.
Czy obecność siostry mamy u notariusza jest niezbędne. Zupełnie nie mam kontaktu z ciotka, chociaż znam adres zamieszkania, ale przypuszczam , że może odmówić pojawienia się u notariusza. Co powinienem zrobić w takim przypadku?

Czy po śmierci mojej mamy wypłacenie niniejszego zachowku przechodzi na mnie.
Tak.
Jeśli tak to jak długo po śmierci spadkodawcy można zmienić decyzję
Roszczenie o zachowek przedawnia się po pięciu latach od otwarcia spadku na koniec roku.
czy mogę sprzedać nieruchomość przed tą datą
Tak.
jak będzie oszacowana wartość spadku do wyliczenia zachowku i czy kwota 100.000 o której wspomniałem może być odliczona od wartości dziedziczonej schedy.
Może być ewentualnie podstawą do oddalenia/redukcji roszczenia ciotki z uwagi na zasady współżycia społecznego - same przepisy o zachowku takiego odliczenia nie przewidują.
Czy obecność siostry mamy u notariusza jest niezbędne. Zupełnie nie mam kontaktu z ciotka, chociaż znam adres zamieszkania, ale przypuszczam , że może odmówić pojawienia się u notariusza. Co powinienem zrobić w takim przypadku?
Jeżeli chodzi o sporządzenie aktu poświadczenia dziedziczenia po pana dziadku to tak. Jeżeli nie stawi się do notariusza (dowolnego) w celu złożenia oświadczenia do protokołu dziedziczenia to pozostaje złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po dziadku do sądu rejonowego - właściwiego miejscowo ze względu na ostatnie miejsce zamieszkania dziadka.

Powrót