Dziedziczenie tylko części spadku

• Autor wątku Autor wątku Zanet1997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zanet1997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie, mój ojciec ma w swoim spadku( jeszcze żyje) nieruchomość oraz są na niego zarejestrowane 3 motory. Chciałabym dostać tylko mieszkanie, czy jest możliwość skonstruować tak testament (odręcznie napisany)żeby dziedziczyć tylko i wyłącznie mieszkanie . Czy można w testamencie wpisać , że ojciec nie chce mi przepisywać tych motorów , tak wprost ?

Jest problem z motorami, nie ma dowodów rejestracyjnych i kart pojazdu, motory są gdzieś w innych rękach, ojciec nie spisywał umowy . Spłaca do teraz(od 15 lat) OC każdego motoru. Nie znam ludzi, którzy mają te motory , nie będę mogła do nich dotrzeć. Wiem ,że jak dostanę te motory w spadku, będę musiała zarejestrować na siebie ale jest to nie możliwe bez dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu a tego poprostu nie ma. Proszę o pomoc ! Mieszkanie warte 150 tysięcy szkoda to stracić ale te motory są nie do ogarnięcia. Nie mogę nawet papierka ze złomowiska załatwić bo nie ma numerów ram, niczego ! Co robić , jak działać ?

Zanet1997 napisał:
Czy można w testamencie wpisać , że ojciec nie chce mi przepisywać tych motorów , tak wprost ?
Pani ojciec może w testamecie rozrządzić, że każdy konkretny motocykl dziedziczy po nim określona konkretna osoba (np. każdy obecny użytkownik tego pojazdu otrzymuje na mocy testamentu motocykl, który obecnie użytkuje). Podobnie z nieruchomością - konkretne mieszkanie konkretna osoba. Jest to zapis windykacyjny. Żeby stosować zapis windykacyjny testament musi mieć formę aktu notarialnego.
Przepis prawny:
art. 981(1) Kodeks cywilny
§ 1. W testamencie sporządzonym w formie aktu notarialnego spadkodawca może postanowić, że oznaczona osoba nabywa przedmiot zapisu z chwilą otwarcia spadku (zapis windykacyjny).
§ 2. Przedmiotem zapisu windykacyjnego może być:
1)rzecz oznaczona co do tożsamości;
2)zbywalne prawo majątkowe;
3)przedsiębiorstwo lub gospodarstwo rolne;
4)ustanowienie na rzecz zapisobiercy użytkowania lub służebności;
5)ogół praw i obowiązków wspólnika spółki osobowej.
Ewentualnie zamiast tego pani ojciec może już teraz przekazać te motocykle obecnym posiadaczom/użytkownikom na mocy umowy darowizny wtedy nie wejdą to spadku i odpadnie konieczność sporządzania testamentu notarialnego. Trzeba mieć też na uwadze, że uprawniony do otrzymania przedmiotu tytułem zapisu windykacyjnego może złożyć oświadczenie o odrzuceniu zapisu i wtedy motocykle i tak staną się Pani własnością.

Ostatnia edycja:
Powrót