Dziedziczenie umowy o przyłączenie do sieci dystrybucyjnej

• Autor wątku Autor wątku Ewa110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewa110

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.

Chciałabym poprosić Was o poradę, informacje w następującej sprawie.

Mój ojciec zmarł pod koniec 2020 roku. Sąd wydał postanowienie o dziedziczeniu spadku z klauzulą prawomocności w listopadzie 2021 roku - dziedziczenie ustawowe z dobrodziejstwem inwentarza.
Moje pytanie dotyczy tego czy w skutek dziedziczenia jestem również obowiązana umową podpisaną przez mojego ojca i konsekwencjami z braku jej wywiązania?
Umowa została podpisana przez ojca w lipcu 2020, o przyłączenie do sieci dystrybucyjnej budynku mieszkalnego (prąd). Umowa obowiązuje od lipca 2020 do stycznia 2023.
Niestety przed śmiercią ojciec nie zdążył wywiązać się ze swojej części umowy - przygotowanie sieci elektrycznej wewnątrz budynku i przygotowania go do podłączenia do sieci.
Natomiast w kwietniu 2022 roku została wystawiona faktura, gdzie jako nabywca widnieje ojciec na sporą kwotę - koszty rzeczywiste poniesione na rzecz realizacji umowy, a w lutym 2023 dostałam wezwanie do zapłaty tej kwoty wystawione na mnie na podstawie stwierdzenia nabycia spadku. Wtedy dowiedziałam się o istnieniu takiej umowy i fakturze do zapłaty.

Czy komuś z Was przydarzyło się coś podobnego? Czy jako spadkobierca ta umowa mnie również obowiązuje?

Pozdrawiam.

Czy jako spadkobierca ta umowa mnie również obowiązuje?
Tak. Przyjęłaś spadek, wiec wchodzisz w prawa i obowiązki spadkodawcy z dniem otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy).
w lutym 2023 dostałam wezwanie do zapłaty
Wezwanie do zapłaty, to zapowiedź wystąpienia z pozwem cywilnym o zapłatę. Mogą Ci dojść do zapłaty koszty postępowania sądowego.

Dziękuję za odpowiedź.
Wezwanie już opłaciłam.
Ponadto komornik przygotowuje aktualnie spis inwentarza po ojcu i powiedział mi dziś, że z tej racji że faktura była wystawiona po śmierci ojca to ten dług nie wchodzi w masę spadkową, bo nie istniał w dniu śmierci spadkodawcy.
Czy jego podejście do tej sytuacji jest prawidłowe?

Faktura powinna być wystawiona na spadkobierców ojca. Inaczej nie pozwą Ciebie jako dłużnika.
ten dług nie wchodzi w masę spadkową, bo nie istniał w dniu śmierci spadkodawcy.
Roszczenie wynika z zawartej umowy. Nie musiało być wymagalne przed śmiercią spadkodawcy. Ja bym je ujął w spisie inwentarza.
Na marginesie, z jakiego powodu sporządzasz spis?

Jest potrzebny po podziału spadku, między mną a małoletnią siostrą.
Czy jesteś może w stanie mnie nakierować na jakieś przepisy prawne, źródła, które by wskazywały na ujęcie tego długu w masie spadkowej?

Powrót