dziedziczenie ustawowe czy testament?

• Autor wątku Autor wątku asiek85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiek85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Moi rodzice kilka dni temu temu stali się właścicielami mieszkania. Mają dwie córki- mnie i siostrę :-). Zastanawiają się czy spisać testament czy tak zostawić sprawę, ponieważ chcieliby abyśmy po ich śmierci nie miały problemu z dziedziczeniem tego mieszkania, żebyśmy nie musiały ponosić większych kosztów z tym związanych. Więc którą opcję wybrać :o? Czy ktoś jeszcze z rodziny może się domagać udziału w spadku (w tym mieszkaniu)? Bo w zasadzie to dzieci i małżonek są w pierwszej kolejności. I jeszcze jedno pytanko- czy w takim przypadku warto bawić się w darowiznę?
Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :-)

Odpowiem tk. To zależy, nie ma to rozwiązania ani dobrego, ani złego. Bo i przy darowiźnie i przy spadku formalności z nieruchomością dokonać trzeba, choćby wpis w KW (o ile KW urządzono). Natomiast darowizna nieruchomości być zawarta w formie aktu notarialnego - minus z taksą notarialną, zaś testament w formie pisemnej - ale skuteczny dopiero po śmierci rodziców - minus.

Księga wieczysta jest sporządzona. Z tego co się dowiedzialam to taksę oblicza się od wartości mieszkania- czyli jeżeli jest warte 135tyś zł to płaci się notariuszowi 1010 zł plus 0,4 proc. od nadwyżki powyżej 60 tys. zł ? Czyli mniej wiecej 1010zł + (0,4%*75=300zł) = 1310zl? A jak to jest z podatkiem od darowizny? Słyszalam, że najbliższe osoby nie płacą podatku... ale jeszcze nie sprawdzilam tego...

Ano jesteś w grupie podatkowej zerowej, czyli jeśli zgłosisz darowizne (nie jestem pewny czy przy zwolnieniu podatkowym podmiotowym robi to notariusz jako inkasent podatku) w terminie miesiąca od dokonania darowizny to zwolnienie przysługuje. Dodatkowo istenieje tutaj zwolnienie przedmiotowe o ile z siostrą nie posiadacie lokum, ale to inna kwestia

Darowiznę można przekazać tylko na jedną osobę? A czy po przekazaniu tego mieszkania w formie darowizny np na mnie, będę mogła złożyć wniosek o przydział mieszkania z zasobów gminy? Jestem jeszcze studentką, a moi rodzice nie są tacy starzy i jeszcze troche pożyją :D (oby jak najdłużej hihi) i jednak chciałabym za jakiś czas zamieszkać osobno.

asiek85 napisał:
A czy po przekazaniu tego mieszkania w formie darowizny np na mnie, będę mogła złożyć wniosek o przydział mieszkania z zasobów gminy?
Chcesz mieć jedno mieszkanko dla siebie od rodziców , a drugie od gminy .
Sprytnie !:evil: Ale wątpię aby się udało :confused:

hehe też tak myślę :lol: ... przemyślałam i stwierdziłam, że głupie zadałam pytanie. Egoistyczne podejście :lol: bo sama bym miała mieszkanko i jeszcze komuś odebrałabym szansę na "własny" kwadracik. A tak ogólnie po konsultacjach i przestudiowaniu KC, doszłam do wniosku, że chyba na razie nie ruszam sprawy. I spokojnie złożę wniosek o mieszkanie z zasobów gminy hihihi. Dzięki za odpowiedzi ;)

Powrót