Dziedziczenie w przypadku braku spadku

• Autor wątku Autor wątku smomoan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smomoan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam pytanie - mój ojciec nie chce utworzyć testamentu (tzn. zapisać swojego majątku). czy w przypadku jego śmierci dziedziczą TYLKO zstępni (mam rodzeństwo) i jego małżonka, czy do majątku będzie posiadać prawo również rodzeństwo mojego ojca? (mówimy oczywiście o dziedziczeniu ustawowym).

Przepis prawny:
Art. 932. § 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice.
§ 2. Udział spadkowy każdego z rodziców, które dziedziczy w zbiegu z małżonkiem spadkodawcy, wynosi jedną czwartą całości spadku. Jeżeli ojcostwo rodzica nie zostało ustalone, udział spadkowy matki spadkodawcy, dziedziczącej w zbiegu z jego małżonkiem, wynosi połowę spadku.
§ 3. W braku zstępnych i małżonka spadkodawcy cały spadek przypada jego rodzicom w częściach równych.
§ 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.
§ 5. Jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku pozostawiając zstępnych, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału między dalszych zstępnych spadkodawcy.

tak dziedzicza tylko zstepni malzonek - to w pierwszej kolejnosci

rodzenstwo twojego ojca bedzie dziedziczyc dopiero w § 4 - czyli gdy nie bedzie dzieci, malzonka i chocby jednego rodzica

Ostatnia edycja:
Powrót