Dziedziczenie współwłasności

• Autor wątku Autor wątku natka582
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natka582

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
Syn wraz z matką są współwłaścicielami mieszkania. Na kogo po śmierci matki przechodzi jej część własności: na syna czy małżonka?

Ok, a jeżeli matka z ojcem mają rozdzielność majątkową?

Ok, a taka sytuacja:
Wraz z mężem zajmujemy mieszkanie, które zostało mężowi oddane (po naszym ślubie) w akcie darowizny przez jego rodziców. Rodzice męża natomiast zajmują mieszkanie którego współwłaścicielami są teściowa i mój mąż i za które to mieszkanie my z mężem spłacamy kredyt w stosunku 2/3 miesięcznej raty.
W razie śmierci męża do jakiej części tych własności będę miała prawo w ramach zachowku albo dziedziczenia? Czy to ostatnie w takim przypadku w ogóle wchodzi w rachubę?
Czy w mojej sytuacji w ogóle mogę zabezpieczyć się jakoś żebym nie została na łasce teściów?

Pierwsze dziecko urodzi się w sierpniu.

W razie śmierci męża jego spadkobiercami ustawowymi są żona i dziecko w równych częściach.

A czy teściowie nie mogą rościć sobie praw do darowizny dokonanej przez nich na rzecz męża? Przynajmniej do jakiejś jej części?

Mogą odwołać darowiznę w przypadku rażącej niewdzięczności obdarowanego.

Czy to obejmuje rażącą niewdzięczność męża czy moją również;)

Tylko i wyłącznie obdarowanego. Ale to nie znaczy, że może Pani teściów bić albo wyzywać, bo wtedy bierność męża w obliczu Pani zachowania możnaby już próbować podciągnąć pod rażącą niewdzięczność.

Ale na pewno ani Pani ani mąż ani wasze dzieci nie musicie teściów po rękach i stopach całować....

Na szczęście w rodzinie nie ma takiego zwyczaju;)
Dziękuję pięknie za poświęcony czas, pozdrawiam!

Powrót