Dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza, długi oraz OFE

• Autor wątku Autor wątku David1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

David1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Jestem spadkobiercą zmarłego stryja który nie pozostawił po sobie żadnego majątku jedynie długi. Komornik w spisie inwentarza stwierdził że masa spadkowa to 1PLN na koncie oraz około 100 000 PLN zobowiązań.

Ostatnio dostałem od ZUSu stwierdzenie o przeniesieniu zaleglosci zmarłego na mnie. Okazuje się że ZUS odszukał konto OFE stryja z którego część środków przypadnie mnie.

1. czy ZUS może rządac ode mnie pieniędzy jeżeli spis inwentarza został zaakceptowany przez sąd?

2. Czy jeżeli odzyskam z OFE kwotę X i ureguluje nią należność zmarłego w ZUS to jak udowodnić innym wierzytelom że odziedziczona kwota została przeznaczona na uregulowanie innych należności zmarłego.

3. Czy odzyskanie pieniędzy z OFE nie będzie miało dla mnie żadnych innych skutków prawnych w kwestii dziedziczenia w tym przypadku ?

1. Spis należy uzupełnić, poprzez ujęcie w nim nabytych aktywów. I to niezwłocznie.
2. Wierzycieli zaspakaja się wszystkich - proporcjonalnie. Nie wybiórczo. Zaspokoisz jednego, to pozostali i tak mogą dochodzić zapłaty wynikającej ze spisu.
3. Jeśli zataisz nabycie majątku, to za długi spadkowe możesz odpowiadać wprost a nie z dobrodziejstwem inwentarza.

Informacja o pieniądza w OFE dotarła do mnie z ZUSu w sposób nie oficjalny. Pracownik wyjawił to w rozmowie telefonicznej,

Czy w moim interesie jest wystąpienie o zmiany w spisie inwentarza czy ZUSu oraz innych wierzycieli? Jeśli w moim to zgłosić to do komornika czy sądu ?

Czy długi zmarłego przedawniają się po 6 latach od pierwszego ich nie uregulowania przez zmarłego ?

1. Musisz złożyć wniosek do sądu o sporządzenie spisu uzupełniającego. Sąd wyda postanowienie w tej sprawie a spis uzupełniający sporządzi komornik.
2. W Twoim. Chyba nie chcesz odpowiadać za 100% zadłużenia. Tym bardziej z tego co piszesz, to ZUS jest również Twoim wierzycielem.
3. Tu nie ma żadnego opisu, by wnioskować co mogło ulec przedawnieniu.

Bardzo dziękuję za pomoc w tej sytuacji

Czy są jakieś wzory takiego wniosku ? Co musi on zawierać jak go dostarczyć do sądu ?

Pieniądze są nadal na koncie OFE, jesli nie bede musiał, wolałbym nie wnioskować o ich wypłatę by nie być posądzonym o zatajenie nabycia spadku.

Czy jeżeli nie nabyłem żadnych pieniędzy z wcześniej wspomnianego konta OFE a jedynie zostałem poinformowany o istnieniu takowego przez jednego z wierzycieli to czy ma to dla mnie jakieś skutki prawne ?

Czy jeżeli nie nabyłem żadnych pieniędzy z wcześniej wspomnianego konta OFE
Nabyłeś, mówi o tym tytuł na podstawie którego dziedziczysz. Bez znaczenia jest, co zrobisz lub nie z tym składnikiem majątku.

Wnioskodawca spisu inwentarza był ZUS jako wierzyciel, ja jako jeden z 2 spadkobiercow stawiłem się u komornika i złożyłem wyjaśnienia w sprawie spadku, mianowicie ,że zostałem poinformowany przez osoby znajace zmarłego o braku ruchomości i nieruchomości, oraz że nie wiadomo mi nic na temat żadnych aktywów zmarłego.

Spis został zamknięty już jakiś czas temu. nikt chyba nie może mnie winić za to że nie wiedziałem o koncie w OFE, czy to nie błąd komornika który winien był znaleźć takie konto przy sporządzaniu spisu?

Moj wniosek do sądu o uzupełnienie spisu oczywiście wiąże się z kosztami, czy ja bede zobowiązany je pokryć w całości czy jedynie do wartosci odnalezionej masy spadkowej ?

Powrót