Dziedziczenie zapisów w testamencie

• Autor wątku Autor wątku johnyrambo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

johnyrambo

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,

Babcia przepisała działkę wnukowi, ale z zapisem że przy sprzedaży musi dać jej synowi 50% po odliczeniu wszelkich kosztów. Czy taki zapis jest dziedziczony np: na córkę jej syna?. Drugie pytanie czy można jeszcze zmienić ten zapis jak babcia życie, wnuczek żyje, a minęło już ponad 5 lat?.

co to znaczy "przepisała"?
Jeśli podarowała, to działka jest wnuka.
Jeśli to testament, a babcia żyje, to można zmienć

johnyrambo napisał:
Czy taki zapis jest dziedziczony np: na córkę jej syna?
Tak, obowiązek wykonania polecenia darczyńcy może zostać odziedziczony przez następców prawnych obdarowanego jeżeli ma charakter majątkowy.

ada3233 napisał:
co to znaczy "przepisała"?
Jeśli podarowała, to działka jest wnuka.
Jeśli to testament, a babcia żyje, to można zmienć

Akt darowizny nieruchomości. Czy można dokonać zmian takiej darowizny?, Chodzi tylko zapis o przekazaniu 50% ze sprzedaży.

johnyrambo napisał:
Babcia przepisała działkę wnukowi, ale z zapisem że przy sprzedaży musi dać jej synowi 50% po odliczeniu wszelkich kosztów.
Czy możesz zacytować dokładnie treść tego punktu umowy darowizny? Oczywiście nazwiska możesz zanonimizować.

Byrhtnoth, pytającemu chodziło o córkę poleceniobiorcy która nie jest wskazana w umowie darowizny.

Ostatnia edycja:
Akt w załączniku. W KW nie ma żadnych zapisów o takim obowiązku, tylko w akcie.

pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Muszę sprostować mój poprzedni wpis.
Uprzednio odniosłem wrażenie, że zapis o przekazaniu 50% ze sprzedaży ma być zawarty w testamencie babci (który oczywiście mogłaby zawsze zmienić).

Skoro jednak zapis ten zawarty został w akcie darowizny, to nie podlega jednostronnej zmianie.

Gdybym chciał dokonać zmiany i pójdę z babcia do notariusza to mogę usunąć ten zapis?. W ogóle czy on jest zgodny z prawem skoro nie widnieje żaden zapis w KW?. Wujek ma same długi i boją się że Komornik mu zabierze wszystko.

Witam,

Czy taki zapis jest wiążący bez wpisów do KW?, jeżeli tak to czy mogę zmienić treść aktu darowizny jeżeli zgłoszę się do notariusza razem z babcią (minęło już 5 lat do darowizny).

johnyrambo napisał:
Czy taki zapis jest wiążący bez wpisów do KW?
Nie można tego obowiązku ujawnić w dziale III księgi wieczystej i pomimo tego jest on wiążący. Gdyby obowiązek wykonania polecenia był ujawniony w księdze wieczystej to oznaczało by że obciąża on każdoczesnego właściciela tej nieruchomości a to byłoby nieprawdą bo obowiązek ten obciąża tylko osobę obdarowaną (tutaj wnuka) a po jego śmierci obciąża jego spadkobierców.

Co do drugiego pytania to mam kilka wątpliwości.
Zwłaszcza po lekturze kilku orzeczeń sądów w podobnych sprawach (dostępne w internecie):
Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 27 stycznia 2016, II CSK 153/15
Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 22 lutego 2018, I CSK 361/17
Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 21 lutego 2020, I C 1001/18

Jeżeli była to darowizna obciążliwa to zastosowanie ma art. 393 § 2 kc

Ostatnia edycja:
Czy taki zapis jest wiążący bez wpisów do KW?
Tak. Wpis w KW nie tworzy stanu prawnego, a jedynie o nim informuje.

czy mogę zmienić treść aktu darowizny jeżeli zgłoszę się do notariusza razem z babcią
Strony umowy darowizny mogą ją za obopólną zgodą zmienić.

Ostatnie pytanie, czy Komornik ma dostęp do elektronicznej bazy testamentów (nie wiem jak fachowo to się nazywa). Ten testament został zgłoszony, mógł z tej bazy dowiedzieć się że dłużnik ma coś zapisane?.

To nie jest testament lecz umowa darowizny.
O jakim testamencie mówisz?

Polecenie (albo świadczenie) dla syna babci zostało ustanowione z zastrzeżeniem warunku więc dopóki nie zostanie dokonana sprzedaż nieruchomości to nikt nie może żądać wykonania polecenia (czy spełnienia świadczenia).

ok dziękuje, już wszystko jasne :).

Mam jeszcze jedno pytanie:), czy przy sprzedaży ja mam po prostu dać pieniądze tak do ręki?, czy to nie jest darowizna?, powinno być to zgłoszone do US?.

Ty nic nie będziesz musiał zgłaszać do urzędu skarbowego.

Tytuł przelewu:
Wykonuję polecenie darczyńcy usta-
nowione w akcie notarialnym Rep. A
2334/2018 umowy darowizny zawartej
dnia 11.02.2018 r. w Bydgoszczy.

Natomiast dla wujka zasady będą bardzo podobne do tych jak przy otrzymaniu darowizny bezpośrednio od swojej matki.
W ustawie o podatku od spadków i darowizn nazywa się to nabyciem pieniędzy tytułem polecenia darczyńcy - art. 1 ust. 1 pkt 2 upsd. Zbywcą jest tutaj mama wujka - art. 9 ust. 4 upsd, więc wujek należy do zerowej grupy podatkowej względem zbywcy.

Jeżeli wujek w ciągu 6-ciu miesięcy od otrzymania przelewu pieniędzy od Ciebie na jego rachunek bankowy (albo w SKOK-u) zgłosi na formularzu SD-Z2 do urzędu skarbowego (rejonu jego miejsca zamieszkania) nabycie pieniędzy tytułem polecenia darczyńcy wtedy skorzysta on z całkowitego zwolnienia z podatku od spadków i darowizn.

Gdyby zaś wujek nie chciał przyjąć pieniędzy przelewem na rachunek bankowy (albo w SKOK-u) albo przekazem pocztowym to naraża się na 20% opodatkowanie tych pieniędzy jeśli w przyszłości ujawni ich nabycie w urzędzie skarbowym.
W przypadku przekazania pieniędzy w gotówce wujek powinien wystawić Ci pisemne pokwitowanie otrzymania pieniędzy aby w przyszłości nikt od Ciebie nie żądał ponownego wykonania polecenia babci.

Pokwitowanie
Dnia ............................... w ......................., ja niżej podpisany Stefan Kowalski zamieszkały w ........................ pod adresem ................................ potwierdzam że w dniu ............................... przyjąłem od Mariusza Malinowskiego kwotę pieniędzy trzydziestu tysięcy złotych w gotówce z tytułu wykonania przez niego polecenia darczyńcy ustanowionego na moją rzecz w akcie notarialnym Rep. A 2334/2018 umowy darowizny zawartej dnia 11 lutego 2018 r. w Bydgoszczy.

Bardzo dziękuje za wyjaśnienie :)). Temat można zamknąć. Pozdrawiam

Dodam jeszcze że w przypadku pokwitowania najlepiej aby podpis wujka pod nim został poświadczony przez notariusza. Poza tym, aby zapobiec zagubieniu pokwitowania można od razu po poświadczeniu podpisu poprosić notariusza o poświadczenie dwóch kopii pokwitowania.

Tak, zrobię tylko jak dostanie przelew na Polskie konto od razu komornik zabierze. Wujek pracuje w Niemczech, nie wiem czy mogę na niemieckie konto przelać jak coś, czy musi być polskie. Ja będę jeszcze namawiał babcie żeby usunąć te zapis bo dla mnie nie jest problemem żeby mu dać tylko on z tego może nie zobaczyć ani złotówki :). Nie czy US nie będzie robił problemu jemu, jak ma komornika. Zgłosi darowiznę, a gdzie pieniądze dla komornika?:))). To już w sumie nie mój problem.

Powrót