Dziedziczenie zapisów w testamencie

• Autor wątku Autor wątku johnyrambo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na konto w banku niemieckim możesz zrobić przelew SEPA. Nie wiem tylko jaka długość tytułu przelewu jest dopuszczalna w takim przelewie.

W krajowym przelewie ELIXIR w tytule przelewu dozwolone są cztery linie po 35 znaków w każdej linii.

W sumie masz rację że to już problem wujka.

Wujek powinien Ci przesłać zaświadczenie że ten rachunek należy do niego a nie do kogoś innego.
Zaświadczenie może być w formie pliku pdf wygenerowanego za pośrednictwem bankowości elektronicznej.

Witam,

Mam jednak jeszcze jedno pytanie, czy wspomniany wujek może się zrzec tego prawa lub po prostu oświadczyć w obecności notariusza że jego finansowe prawa zostały zaspokojone, nie wiem jak to nazwać formalnie. Pozdrawiam

johnyrambo napisał:
oświadczyć w obecności notariusza że jego finansowe prawa zostały zaspokojone
Było by to nieprawdziwe oświadczenie, możliwe do podważenia w razie procesu.

johnyrambo napisał:
wujek może się zrzec tego prawa
Jeśli wujek jest taki wspaniałomyślny to może sporządzić oświadczenie dające podobny skutek. W oświadczeniu powinny być jednak (z ostrożności) uwzględnione obydwa alternatywne przypadki czyli że wujek odnosząc się do umowy darowizny zawartej między jego matką a Tobą (w dniu ................, nr aktu notarialnego .............) oświadcza że nie chce być beneficjariuszem polecenia darczyńcy (Art. 893 kc) oraz że nie chce skorzystać z zastrzeżenia obowiązku świadczenia przez obdarowanego na jego rzecz (Art. 393 kc). Oświadczenie powinno być skierowane do Ciebie oraz do babci czyli powinien je sporządzić w dwóch egzemplarzach.

Ostatnia edycja:
Powrót