Dziedziczenie

• Autor wątku Autor wątku aprox99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aprox99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Mąż wniósł do małżeństwa udział w mieszkaniu własnościowym. Żona umiera. Czy jej syn z 1 małżeństwa dziedziczy po niej?

Ostatnia edycja:
aprox99 napisał:
Mąż wniósł do małżeństwa udział w mieszkaniu własnościowym.
Rozszerzył wspólność majątkową na swój osobisty udział w mieszkaniu własnościowym? A może napisałeś to w jakimś sensie potocznym? Wyjaśnij w kilku zdaniach.

aprox99 napisał:
Żona umiera. Czy jej syn z 1 małżeństwa dziedziczy po niej?
Dziedziczy część spadku bo jest jej dzieckiem.

Ile w sumie miała swoich dzieci?
Czy w chwili swojej śmierci była w związku małżeńskim czy była rozwódką, wdową, albo w separacji orzeczonej przez sąd?

Witam, Rodzina z dwójką dzieci, matka umiera, Ojciec przeprowadza sprawę spadkową. Do swoich 50% dostaje 16,6 % po żonie, dzieci każde po matce ca. 16,6%.Ojciec dalej mieszka w tym mieszkaniu
Ojciec żeni się drugi raz, tym samym wnosi te ca. 66 % jako majątek prywatny do tego drugiego małżeństwa. Niestety druga żona umiera, ma syna z pierwszego małżeństwa, czy on coś dziedziczy.? Wg. mnie, nie

Ostatnia edycja:
aprox99 napisał:
Ojciec żeni się drugi raz, tym samym wnosi te ca. 66 % jako majątek prywatny do tego drugiego małżeństwa.
Rozumiem, czyli jednak mówisz tak tylko w sensie potocznym.

Syn z pierwszego małżeństwa dziedziczy to co należy do jego matki.

Jeżeli mąż nie podarował żonie żadnych swoich udziałów w mieszkaniu to nie należą one do żony a więc nie podlegają dziedziczeniu przez spadkobierców żony.

Ok, tak myślałem ale gdyby mąż pierwszy zmarł to wtedy ta druga żona by dziedziczyła.
Ale ona zmarła pierwsza dlatego po prostu niczego nie miała

aprox99 napisał:
gdyby mąż pierwszy zmarł to wtedy ta druga żona by dziedziczyła.
Tak, dziedziczyła by ustawowo po mężu. Chyba że mąż ustanowił by innych spadkobierców w swoim testamencie.

Dzięki, tak myślałem. Pozdr

Powrót