dzieła sztuki - allegro

• Autor wątku Autor wątku witbike
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

witbike

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.

Mam takie pytanie, odnośnie dzieł sztuki wystawianych na Allegro. Jeśli ktoś nie jest pewien oryginalności pewnych dzieł, i wystawia je w kopiach, to czy grozi mu jakakolwiek odpowiedzialność karna jeśli po kupnie ktoś dowiedzie, że dzieło jest falsyfikatem?

Druga podobna sprawa, to samo miejsce - Allegro, wystawianie kopii np. obrazów w dziale "kopia", czy jest to przestępstwo?
Pytam ponieważ z tego co wiem te dwie sytuacje stanowczo się różnią pod względem prawnym.

Pozdrawiam.

1. Jeżeli wprowadza w błąd, może to być oszustwo. (art. 286 § 1. kodeksu karnego).

2. Jeśli obraz nie jest objęty prawem autorskim, nie jest. Jeśli jest i nie ma zgody uprawnionego - przestępstwo z art. 115 § 3. ustawy o prawie autorskim.

Nie rozumiem, dlaczego w pierwszym przypadku jeśli wystawiamy coś w dziale przeznaczonym na kopie, i w opisie zaznaczamy, iż nie mamy pewności co do autentyczności pracy, ma być to przestępstwo?

Napisałem: jeżeli wprowadza w błąd. Jeśli nie, to nie ma oszustwa; inną sprawą jest prawo autorskie.

Przypuśćmy zdanie zaznaczone w opisie:
"Nie posiadam certyfikatu autentyczności więc pracę wystawiam jako kopię zgodnie z regulaminem allegro punkt 19,1 i 19,4. "
wprowadza w błąd czy nie? Jeśli jest to szczera niewiedza, ponieważ ktoś kupił wcześniej ową pracę jako oryginał.

No skoro kupujący jest poinformowany o tym, że może to nie być oryginał - nie ma problemu oszustwa.

Powrót