Dziwna adnotacja w wezwani na policje

• Autor wątku Autor wątku ZBJ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZBJ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dziś dostałem wezwanie na policje jako podejrzany za prowadzenie samochodu w stanie nietrzeźwości - miałem 0,5 promila.

Na wezwaniu u góry jest napisane:

Proszę nie zapomnieć wziąć ze sobą pieniędzy na poczet kar i grzywien, żeby nie został zatrzymany samochód!

Jest to napisane odręcznie, u góry w rogu kartki, bez żadnych linii, tam gdzie podany jest mój adres.

O co to może chodzić? Skąd taka adnotacja, czy taka jest procedura? Na komendzie wpłaca się bez rozprawy jakieś grzywny i kary? Skąd mam wiedzieć ile wziąć pieniędzy ze sobą? Mogą mi tak o wziąć samochód skoro nie zrobili tego po kontroli?

w takich sprawach stosuje się tymczasowe zajęcie mienia ruchomego na poczet przyszłych grzywien. Prowadzący odbiera od podejrzanego np. pieniądze za protokołem, który później zatwierdza prokurator. Pieniądze są wpłacane do depozytu sądowego. W przypadku zajęcia innego mienia takiego jak samochód lub telewizor rzecz tę pozostawia sie na przechowanie albo podejrzanemu albo innej osobie. Wszystko odbywa sie za pokwitowaniem. jest to zabezpieczenie "wypłacalności" w razie skazania na karę grzywny i nawiązkę.

Czy może mi ktoś napisać co oznacza na protokole z tymczasowego zajęcia mienia ruchomego "Tymczasowe zajęcie niżej wymienionego mienia ruchomego "Dwa banknoty o nominalne o 100 zł [i podane numery serii tych banknotów]"

A w drugim piśmie jest coś takiego: "Zabezpieczenie środków karnych i roszczeń dokonanych przez zajęcie kwoty 200 zł na konto sum depozytowych sądu rejonowego".

Odnośnie tego mam pytanie czy te pieniądze zostaną mi zwrócone (i kiedy jeśli tak), ile kosztują koszty sądowe, które mam opłacić (zostanę skazany bez rozprawy).
I jeszcze jedno - prawo jazdy zostaną mi zatrzymane na okres 1 roku i czy to oznacza, że nie muszę zdawać egzaminu ponownie, bo zgodnie z kodeksem karnym powtórny egzamin muszą zdawać ci, którym prawo jazdy zatrzymano na czas przekraczający okres 1 roku.

>co oznacza na protokole z tymczasowego zajęcia mienia ruchomego "Tymczasowe zajęcie niżej wymienionego mienia ruchomego "Dwa banknoty o nominalne o 100 zł [i podane numery serii tych banknotów]"

To znaczy, ze zatrzymano od ciebie dwa banknoty o nominale 100 zł. A o czym innym pomyslałeś?

>czy te pieniądze zostaną mi zwrócone (i kiedy jeśli tak),

Owszem - jak wszystko zapłacisz (grzywnę, świadczenie, koszty). Jesli nie, sąd może orzec przepadek tych pieniędzy na poczet.

Cytat:
co oznacza na protokole z tymczasowego zajęcia mienia ruchomego "Tymczasowe zajęcie niżej wymienionego mienia ruchomego "Dwa banknoty o nominalne o 100 zł [i podane numery serii tych banknotów]
oznacza to, że banknoty o wskazanych numerach zostały zatrzymane od Ciebie na protokół tymczasowego zajęcia mienia w toku postępowania. A co innego mogłoby to oznaczać?
Cytat:
"Zabezpieczenie środków karnych i roszczeń dokonanych przez zajęcie kwoty 200 zł na konto sum depozytowych sądu rejonowego".
Zajęte banknoty zostały wpłacone na odpowiednie konto w Sądzie (te wskazane w protokole TZM)
Cytat:
czy te pieniądze zostaną mi zwrócone (i kiedy jeśli tak), ile kosztują koszty sądowe, które mam opłacić (zostanę skazany bez rozprawy)
Jeśli okaże się, że np. Sąd odstąpi od zasądzenia Ci kary pieniężnej oraz kosztów postępowania to pieniądze zostaną Ci zwrócone. W innym wypadku są one traktowane zazwyczaj jako częściowa wpłata na poczet kosztów lub kary grzywny i dopłaca się do już zabezpieczonej kwoty resztę zasądzoną w wyroku. Raczej nie licz że pieniądze te zostaną Ci zwrócone. Co do kosztów i opłat ciężko powiedzieć, wszystko zależy od tego co jest wykonane w postępowaniu (np. czy był powoływany jakiś biegły) i ile to kosztowało.
Cytat:
prawo jazdy zostaną mi zatrzymane na okres 1 roku i czy to oznacza, że nie muszę zdawać egzaminu ponownie
Tak

Powrót