dziwna depesza z ZUSU

• Autor wątku Autor wątku malmazur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malmazur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam ponownie
Sluchajcie bylam dwuktornie zwolnieniu z powodow zdrowotnych. Mialam umowe o prace i wiem ze 1 miesieczne zwolnienie, bedace w trakcie umowy o prace oplacil mi pracodawca. Lekarz wypisal mi kolejne (od 30 lipca do 13 sierpnia, pozniej kolejne od13 sierpnia do 8 wrzesnia) ktore wybiega poza termin umowy(umowa do 30 lipca - nie zostala przedluzona z mojej inicjatywy) i oto tresc depeszy. Oczywiscie po tygodniu drugiego zwolnienia otrzymalam prosbe zlozenia oswiadczenia co do zwolnienia, zlozylam ten dokument w terminie i oto tresc depeszy parafrazujac,, zus nie ma mozliwosci zakonczyc sprawy dotyczacej zasilku w ustawowym terminie do 30 dni od zlozenia dokumentow niezbednych do stwierdzenia uprawnien do zasilku, ze wzgledu na trwajace postepowanie wyjasniajace czy z tytulu umowy o prace w danej(nazwa firmy) firmie/prowadzonej dzialalnosci pozarolniczej(!?!!) podlega Pani ubezpieczeniom spolecznym w tym ubezpieczeniu chorobowemu. Z tego powodu nastepuje przesuniecie zalatwienia sprawy o.. (Data, czyli o kolejny miesiac,,),,
Nie rozumiem.. Skoro 1 zwolnienie trwajace w trakcie umowy o prace otrzymalam pieniazki od pracodawcy, oznacza to ze bylam ubezpieczona z racji umowy.. Poza tym jestem rencistka czyli osoba ubezpieczona.. Moj szef ma wiele firm w tym sklepy piekarnie, moze rzecz w ustaleniu platnika? Czytalam ze powyzej danej liczby pracownikow l4 oplaca pracodawca a nie zus. Ale to sa moje spekulacje, nie znam sie na kruczkach prawnych. Nic z tego pisma nie rozumiem, bo jestem pewna ze bylam ubezpieczona w trakcie trwania umowy co potwierdza wyplata od pracodawcy za pierwsze l4..

Ostatnia edycja:
malmazur napisał:
Poza tym jestem rencistka czyli osoba ubezpieczona.. .

Co to za renta?
Bo...
Zgodnie z art. 13 ustawy zasiłkowej, zasiłek chorobowy nie przysługuje za okres niezdolności do pracy trwającej po ustaniu zatrudnienia osobie, która:

ma ustalone prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy.

Co zaś się tyczy kontroli - to wg mnie zus bada czy zatrudnienie nie było wg niego fikcyjne celem wyłudzenia świadczeń.

myli sie pan. Pobieram rente socjalna, ktora kwalifikuje sie do wyplaty l4 naewt po ustaniu umowy. Nie sadzilam ze wokol mojego wniosku nastanie jakiekolwiek poruszenie w formie dochodzen i postepowan. Gdybym wiedziala nigdy bym nie zlozyla odpowiednich wnioskow.=Gdybym wiedziala nigdy bym nie zlozyla odpowiednich dokumentow.wyludzenie swiadczen.. matko boska to juz sie robi przezalosne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Długo pracowałaś na umowę o pracę przed pójściem na zwolnienie chorobowe?

Powrót