Dziwna sprawa -BEST

• Autor wątku Autor wątku miska82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miska82

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam . Dostałam nakaz zapłaty z sądu właściwego. Zastanawia mnie fakt gdyz kredyt był z 2006r spłacony umową konsolidacycja w 2007 r ( ten sam numer umowy itd). Jak sie okazuje bank nie zamknął kredytu. No i teraz Best stara sie uzyskac nakaz zapłaty. O dziwo w 2009r został nadany bte dla banku i ruszyła sprawa u komornika- komornik w 2009 r sciagnal jakies 6.68zl
Co mnie dziwi czy bank w miedzy czasie tj jak byla prowadzona egzekucja( umozona w 2013 r) mogl dokonac cesji wierzytelnosci w 2011r w trakcie trwania sprawy u komornika????
Oraz jak sie bronic- mam tylko umowe konsolidacyjna gdzie jest napisany numer tej samej umowy i nr rachunku bankowego na ktory nalezalo dokonac wplat by splacic ten kredyt wiec tutaj pomylki nie bylo. A nie mam juz innych dokumentow oprocz tej umowy konsolidacyjnej.

Pewnie w banku nie wyliczyli do końca czegoś i zostały jakieś grosze. Częsta praktyka banków a to im się 2 grosze nie zgadzają a to 10 . Ureguluje się a tu znów albo nadwyżka na 1 grosz albo znów trzeba jakieś grosze dopłacać.

W banku w którym zrobiłaś konsolidacje powinni mieć że wykonali przelew do tamtego banku.

Banki często nie wycofują spraw od komornika a sprzedają dług dalej.

Sam ostatnio dostałem pismo od komornika że na wniosek wierzyciela (banku ) umarza egzekucje . Tyle że bank 3 lata temu sprzedał ten dług.

Czasami bywa że komornik ściga jedną osobę na wniosek 2 wierzycieli a sprawa dotyczy tej samej kwoty.

No fakt kwota może nie jakas ogromna ale jak sie bronic teraz przed tym? Musze napisac odpowiedz na nakaz zapłaty a mam tylko umowe konsolidacyjna - rany drugi raz placic to samo :/

A Best jaka kwotę od Ciebie żąda ?

To Best ma ten nakaz zapłaty juz czy dopiero się o niego stara?

Swoją drogą to ciekawe jak to się ma do sprzedania długu a postępowaniem komorniczym w tym czasie.

Moze jakaś mądra głowa się wypowie.

Ostatnia edycja:
Stara sie bo najpierw poszlo przez e-sad tam odparlam jako przedawnienie- nie wiedzialam nic o komorniku. Dostalam teraz dopiero dokumenty z pozwem z sadu wlasciwego.
No tez mnie ciekawi ta kwestia....

Jak na razie wszystko normalnie się toczy. Złożyłaś sprzeciw wiec e-sad przekazał sprawę do sądu właściwego.

Jak kwota jest mała to pewnie Best wycofa pozew.

Przeważnie oni liczą na to że ktoś nie wniesie sprzeciwu do e-sadu i uzyskają szybko nakaz zapłaty. Jak mała kwota to będą ja hodować ile się da i później uderzą większą kwotą po kieszeni.

teraz musze zlozyc sprzeciw na formularzu urzedowym bo dostalam pismo. Tylko nie wiem co napisac i czy dolaczyc xero tej umowy konsolidacyjnej...

Poczekaj az Ci Marian Paździoch odpisze tu albo napisz mu na PW.

On sie zna na tym to Ci podpowie.

Jeśli Best chce kwotę kredytu, jaki został spłacony - to roszczenie bezzasadne. Dodatkowo pytanie jaka jest podstawa umorzenia egzekucji w 2013 roku?
Generalnie to trzeba by widzieć te kwity

Został spłacony przez kredyt konsolidacyjny - dowód umowa konsolidacyjna. Umorzono z powodu bezskuteczności. Do poniedzialku musze odpisac na nakaz zaplaty i nie wiem co napisac :(

W zarzutach podaj że roszczenie nie istnieje, gdyż zostało spłacone kredytem konsolidacyjnym i zamknięte. Jako dowód dołącz kopię umowy

Powrót