Dziwna sprawa na allegro

• Autor wątku Autor wątku marcin_swiat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin_swiat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Sprzedałem na allegro używany telefon G900i dnia 24 paź 2009 o 17:52:20 za kwotę 500zł, był on w sprawny, używałem go przed wysyłką. Wczoraj do mnie napisał kontrahent że telefon przyszedł do niego niesprawny a miał okazję go przetestować dopiero dzisiaj (po prawie 2 miesiącach?) Powiedział, że pójdzie z tym na policję. Chciałem się zapytać czy mam się czego obawiać i czy on coś wskóra? Chciałem też się zapytać ile zgodnie z prawami konsumenta trwa termin w którym można zwrócić sprzedawcy zakupiony produkt. Z góry dziekuje za pomoc.

Marcin

Policja nie zajmuje się reklamacjami. Nie masz się czego obawiać. Na reklamację ma rok, jednak musi poinformować sprzedawcę o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia. Kupujący powinien przesłać Ci telefon z pisemną reklamacją, a Ty rozpatrzysz czy reklamacja jest zasadna.

annna84 napisał:
Na reklamację ma rok, jednak musi poinformować sprzedawcę o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia.

Ma dwa miesiące na poinformowanie Cie o wadzie.

Tylko że ja nie udzielałem mu żadnej gwarancji, a on twierdzi, że telefon przyszedł zepsuty a nie zepsuł się w trakcie użytkowania.

przede wszystkim jestes osoba fizyczna czy sprzedales ten tel w ramach działalności gosp.?

Powrót