Dziwna sprawa

• Autor wątku Autor wątku nietoper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nietoper

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam.
Sprawa wygląda następująco: Miałem nieuregulowaną fakturę na kwotę 2830,41zł z datą płatności 14.12.2012r. i firma ta oddała sprawę Idea Money. W czerwcu 2013r. firma ta odezwała się do mnie i polubownie rozłożyła mi kwotę 2915,01zł na raty. Przysłali harmonogram spłat oraz zaznaczyli w nim, że do ostatniej raty zaostaną naliczone odsetki. Zgodnie z harmonogramem spłacałem zadłużenie aż do 3.02.2014r. i spłaciłem całą kwotę. Niby zostały jeszcze te odsetki ale nie wiedziałem jaka to ma być kwota i czekałem, aż ta firma przyśle mi naliczenie. Parę dni temu przyszło mi od nich przedsądowe wezwanie do zapłaty na kwotę 200,89zł na którą składają się: 1. wynikające z umowy zawartej z firmą xxx, nieuregulowane należności wynikające z faktur VAT na łączną kwotę 168,33zł oraz 2. odsetki ustawowe wynoszące łącznie 32,56zł. Zadzwoniłem do nich i mówię, że odsetki ok miałem zapłacić ale należności wynikające z faktur są uregulowane, bo wszystko spłaciłem zgodnie z ich harmonogramem. Powiedziała, że się dowie i da znać. Dzisiaj zadzwoniła i powiedziała, że nie udało się jej dowiedzieć dlaczego kwota jest tak rozbita i mam zapłacić całość. A jak nie to sprawę kieruje na drogę prawną. Tylko skąd ja mam wiedzieć co za kwoty mi tu przysyłają jak oni sami nie potrafią mi powiedzieć co to jest. Powiedziałem, że zapłacę te odsetki, natomiast tam to nie wiem co to jest i nie zapłacę. Powiedziała, że w takim razie kieruje sprawę do wydziału prawnego. I co teraz? Faktycznie muszę zapłacić całą kwotę? Pomocy

To niech kieruje sprawę gdzie tylko chce. Jak nie potrafią wyjaśnić teraz, to nagle przed sądem wszytko wyjaśnią i udowodnią?

No tak, tylko boję się, że przed sądem właśnie wszystko wyjaśnią i udowodnią. I wtedy dojdą mi kolejne koszty obsługi prawnej, koszty sądowe itp. I będzie trzeba jeszcze więcej zapłacić.

Skoro nie masz pojęcia dlaczego tyle chcą, ale boisz się że udowodnią - to czy ty w ogóle cokolwiek kontrolujesz w swoim życiu?

No wyobraź sobie, że wiele rzeczy kontroluje w swoim życiu. Ale prawa nie studiowałem, ani nie jestem obcykany w prawie windykacyjnym i dlatego się na tym nie znam. Dlatego też nie mam pojęcia dlaczego tyle chcą i czy faktycznie im się ta kasa należy. A jeśli faktycznie im się należy to po co się dalej pchać w koszta? Dlatego tu napisałem, bo może ktoś kompetentny (lub ktoś kto kontroluje życie jak ty), napisze mi, czy mają rację, czy może tylko powinienem zapłacić te odsetki.

Skoro uznajesz odsetki, to je zapłać. Zobaczysz co będzie dalej.

Tylko kwota 32,56zł odsetek wydaje mi się znowu jakaś za mała. Nie wiem czy dobrze liczę, jak coś poprawcie mnie. Kwota zobowiązania na dzień 19.06.13r. to 2515,01zł, i tak:
15.07.13r wpłaciłem 300zł, pozostało 2215,01zł więc odsetki od 19.06-15.07 wyniosły 23,29zł i dalej analogicznie:
23.08.13r - 300zł, pozostało 1915,01zł, odsetki 27,61zł
26.09.13r - 300zł, pozostało 1615,01zł, odsetki 25,92zł
14.10.13r - 300zł, pozostało 1315,01zł, odsetki 14,38zł
14.11.13r - 300zł, pozostało 1015,01zł, odsetki 12,18zł
9.12.13r. - 300zł, pozostało 715,01zł, odsetki 7,23zł
13.01.14r - 300zł, pozostało 415,01zł, odsetki 6,37zł
3.02.14r - 415,01zł, 0zł, odsetki 2,07zł

Razem to daje 119,05zł. Termin płatności rat był uzgodniony do 19 każdego miesiąca. Nie wiem czy mam rację, ale ja bym to tak liczył i tyle wg mnie jestem im dłużny. Nie wiem skąd oni wzięli dwie kwoty - 168,33 i 32,56

To nie tak się liczy. Musisz znać czy ustawowe czy maksymalne. Liczysz odsetki od kwoty głównej od daty wymagalności do daty wpłaty i dzielisz wpłatę na te właśnie odsetki plus rata kapitałowa. Od kwoty głównej odliczasz ratę kapitalową. Od nowej kwoty liczysz nowe odsetki za kolejny okres od wpłaty do wpłaty, od wpłaty odliczasz kwotę odsetek i nową ratę kapitałową odliczasz od kwoty głównej. Itd.

Odsetki ustawowe. No z tego co piszesz to chyba dobrze liczę. Data wymagalności to 19.06.13r, a data wpłaty 15.07.13r. Odsetki wynoszą 23,29zł a rata kapitałowa 300zł. Dalej odliczam od głównego kapitału ratę kapitałową, i od nowej kwoty naliczam odsetki od wpłaty do wpłaty, czyli w tym przypadku od 15.07.13-23.08.13 i odsetki wychodzą 27,61zł, później znowu odliczam ratę od kapitału itd.

nietoper napisał:
No z tego co piszesz to chyba dobrze liczę.

Dalej odliczam od głównego kapitału ratę kapitałową,
Chyba jednak nie. Odliczasz 300 zł od kwoty głównej a odsetki zostawiasz na boku. Tymczasem kwota odsetek idzie do odliczenia od tych 300 zł i dopiero to co zostanie po odliczeniu odsetek od 300 zł, odliczasz od kwoty głównej. Czyli dwieście parędziesiąt.

Aha. Ok dzięki. W takim razie wyszło mi, że powinienem zapłacić im 194zł odsetek. Oni naliczyli jakieś 2 kwoty na łączną sumę 200,89zł i sami nie potrafią wytłumaczyć co to za kwoty, no ale nie będę się już kłócił o 7zł. Zapłacę im ten przelew. Niestety świadczy to tylko o braku kompetencji ludzi pracujących w Idea Money.

Ale tu nie chodzi o to ile naliczonych było odsetek, tylko ile zostało teraz do spłaty po ostatniej wpłacie. Jeśli wychodzi ci mniej - znaczy że chcą cię oszukać.

Co ty miałeś z matematyki, potrafisz logicznie myśleć? Przykład ci podam: kredyt hipoteczny, po 25 latach spłaciłeś całość ale dostałeś informację że przez ten okres było 100 tys zł odsetek i teraz masz je zapłacić (a przecież odsetki już płaciłeś w ratach). Taki jest chwilowo twój tok rozumowania.

Ostatnia edycja:
Powrót