Dziwne smsy od firmy pożyczkowej

• Autor wątku Autor wątku mintg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mintg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Od jakiego czasu dostaję smsy od firmy o nazwie kf omega, która - jak się okazuje - oferuje kredyty przez sms. Problem w tym, że nigdy nie wysyłałam smsów do tej firmy, nie kontaktowałam się z nią w żadem sposób, ba, nawet nie googlowałam informacji na temat "chwilówek". Wiadomości dostałam do tej pory 3 - treści pierwszej nie pamiętam, druga to były życzenia wielkanocne, a trzecia brzmi "Wniosek wstępnie zatwierdzony o Twoja pozyczke wejdz teraz na *** i dokoncz wnioskowanie lub zadzwon do doradcy finansowego ***". Na początku zignorowałam wiadomości, bo myślałam, że to kolejna forma SPAMu, ale teraz zaczynam się martwić całą tą sprawą.

I tutaj pytanie - czy za dalsze ignorowanie wiadomości może mi coś grozić czy po prostu nic z tym nie robić? Nie mam ochoty w moim (młodym) wieku być zadłużona u podejrzanych kredytodawców...

Od kilku dni mam ten sam problem, te wiadomości stają się natarczywe nadawcą jest kf omega pl oraz nadowod pl. Jest jakiś sposób żeby to zablokować?

Podbijam, mam tak samo, niestety dalej nikt nie dał odpowiedzi. Co z tym fantem zrobić?

rozapcp napisał:
Zablokuj numer.

Odpowiedź od play:
"Niestety jako Operator nie mamy opcji na zablokowanie przychodzących do Pana smsów z tej firmy, tym bardziej, że jako nadawca smsa wyświetla się nazwa firmy a nie konkretny numer. "

Jakieś jaja normalnie, operator nie widzi numeru i nie może zablokować.

Bo to nie numer, tylko bramka smsowa, ktora z zalozenia nie ma numeru.

Ignoruj - nie odpowiadaj !

Janusz M. napisał:
Ignoruj - nie odpowiadaj !

No spoko, ale mnie to już powoli irytuje, teraz zmienili nadawcę i się podpisują: "ADAM", da się zablokować w ogóle tego typu smsy?

spróbuj zablokować wszystkie sms-y premium przychodzące - być może pomoże

ja kiedyś zablokowałem usługi premium i spam sms-owy przestał przychodzić.

Przed blokadą premium pytałem na infolinii, nie wiedzieli czy będzie ona miała skutek antyspamerski. Konsultant dyplomatycznie powiedział mi że skoro mam takie właśnie nastawienie do treści reklamowych to tak czy inaczej warto tę usługę włączyć bo albo odniosę tylko jedną korzyść (zablokowanie premium) albo dwie korzyści (zablokowanie premium i zablokowanie spamu) przy okazji rozwiązując problem spamu.

Nie mam 100% pewności czy właśnie dlatego ale zablokowałem usługi premium (równie dobrze może to być przypadek że spamerom znudziło się akurat wtedy gdy ja włączyłem tę opcję).

@Seb72
Potwierdzam , długo miałem spokój po zablokowaniu usług premium .
Najgorsze jest jednak to, że po takiej blokadzie możesz przez przypadek wszystko uruchomić ponownie , wysyłając sms-a ,np. na jakąś fundację , odpowiedź z krzyżówki , lub wiele innych tym podobnych.

z tym że przez przypadek to się nie zgodzę gdyż całkowita blokada premium służy właśnie temu aby przypadków nie było :)

dla sprawdzenia następnego dnia po założeniu wysłałem sms premium dla caritasu (w razie jak blokada nie działa to przynajmniej mam świadomość że pieniążki pójdą na cel szlachetny) i ku mojej radości blokada zadziałała, stan konta mojego prepaida nie zmniejszył się ani o jeden grosik.

Chodziło mi bardziej o to że po blokadzie sms premium , spam przestał mnie dręczyć , po wysłaniu odp. z krzyżówki spam powrócił (sieć fioletowa)

damian xxx napisał:
spam przestał mnie dręczyć , po wysłaniu odp. z krzyżówki spam powrócił (sieć fioletowa)
Po prostu gdy wykazałaś zainteresowanie takimi zabawami, system uznał, że nalezy ci wysyłać kolejne bzdurne oferty, bo jestes na to podatny.

co więcej, najprawdopodobniej istnieje regulamin, który mówi wprost że wysłanie sms-a pod nr X oznacza zgodę na regularne otrzymywanie takich a takich treści

Zmienić operatora!, ja jestem w NJU i codziennie dostałem sms od "nazw" a nie umerów np: Twojapożyczka, Twojakarta, a nie brałem żadnych pożyczek i nic nigdzie nie wysyłam. Napisałem że BOK że zrezygnuje jak nie zablokują i zablokowali :D, teraz nic nie dostaje czyli można.

Powrót