dziwne telefony / chore smsy

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guest

Problem z smsami, mam juz z glowy, gdyz dostawalem je anonimowo z internetu, wystarczylo zdeaktywowac usluge otrzymywania smsow z sieci.
Ale co zrobic, gdy ktos rozdaje na internecie moj numer telefonu. Ta osoba sama do mnie nie dzwoni, w ciagu godziny mam po kilka telefonow z roznych numerow, wiec domyslam sie, ze ktos, gdzies zalozyl mi ogloszenie (pradobodobnie na randkach dla gejow).
Otrzymywalem smsy o tresci 'zerznalbym cie' 'mam dlugiego mozemy sie spotkac zaplace ci'.
Rowniez czasami mmsy przychodza od obcych numerow, a w mmsach zdjecia narzadow plciowych.
Z drugiej strony, sam tez kiedys w taki sposob sie zemscilem na kims kogo nie lubilem i teraz wiem ze to strasznie wkurzajace.
Gdybym jednak sprawe zglosil to co to da?
Osoba ktora mnie w ten sposob gnebi nawet do mnie nie dzwoni, tylko rozdaje moj numer prawodopodobnie na gej czatach, przez co przypadkowi ludzie ciagle do mnie dzwonia. Mozliwe jest w ogole zlapanie takiej osoby? lub ustalenie kto to?
W telefonie nie mam niestety funkcji ktora by mogla zablokowac numer, tak by nie mogl juz do mnie dzwonic, ale nawet jakbym mial to nic by nie dalo, gdyz ciagle nowe numery do mnie dzwonia.
A numeru nie bardzo chce zmieniac, bo wszyscy znajomi go maja i uzywam go od wielu lat.

Szczerze mówiąc o ile nie padają groźby karalne to wg mnie nalezy po prostu przeczekać. Wydaje mi się, że nie ma innego wyjścia, jeśli nie chcesz zmieniać numeru.

Grozby nie ale obrzydliwe i niesmaczne propozycje seksualne w tym tez wuglarne. A tekst typu 'Zerżne Cie' to nie propozycja, tylko stwierdzenie.
A czekac ile mozna jak to trwa od dwoch miesiecy.
Sa przerwy, ze jest pare dni spokoju i znow sie zaczyna.
Czasem to trwa dwie godziny, a czasem to trwa nawet prawie cala dobe.
Telefon dzwoni glownie w nocy i nad ranem, a ja pracuje rano.
Telefonu nie moge wylaczac, ani dzwonka. Akurat mam taka prace ze zawsze musze byc pod telefonem...

w tej sytuacji trzeba zmienić numer.myślę, że łatwiej pójdzie z tym poinformowaniem znajomych o nowym numerze, niż ze znoszeniem takiego stanu rzeczy.
a smsy typu "zerżnę cię" można potraktowaćjako groźby.Można zatem zlożyć zawiadomienie o przestęopstwie i wniosek o ściganie.Ja bym poszła na policje.
proszę zachowac te smsy!

No ale (domyslam sie ze) wyglada to tak.
Ktos mi zalozyl gdzies tam profil na randkach dla gejow, lub na gej czacie moj numer rozdaje.
Czyli podaje sie za mnie i podajac sie za mnie pisze na przyklad 'chce by mnie ktos zerznal'.
Wiec w tym przypadku, jak ktos tak do mnie pisze to juz nie jest grozba (chyba).
I calkiem mozliwe ze pisze to ktos, o czyim istnieniu nie mam pojecia i byc moze mieszka na drugim koncu polski.
Wiec to bez sensu pozywac do sadu kogos kto, zobaczyl ogloszenie, uwierzyl ze jest ono prawdziwe i poprostu na nie odpowiada w taki sam sposob w jaki jest ono ogloszone.

Można spróbować złożyć zawiadomienie w ramach prywatnego aktu oskarżenia z art. 212 &1 i 2 KK i Sąd w ramach postępowania zleci Policji ustalenie kto zakładał dane ogłoszenie na gej -chacie czy stronach www dla gejów.

Dobry pomysł ale ja wolałabym zmienić numer. Przecież to nie problem wysłać kilka smsów znajomym że się zmieniło numer a i problem byłby z głowy :)

Powrót