dziwne wyliczenie podatku

• Autor wątku Autor wątku daves
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daves

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam,
W grudniu 2012 założyłem działalność gospodarczą na zasadach ogólnych. Do grudnia pracowałem na umowę o pracę.
Rozliczając się za rok 2012 wychodzi mi niedopłata podatku 372 PLN co jest co najmniej dziwne ponieważ.
1. Na poczet testów zrobiłem rozliczenie TYLKO pit11 (umowy o pracę) i wyszło mi NADPŁATA 83PLN.
2. Z działalności gospodarczej miałem dochodu ok. 2500 PLN czyli z racji nie przekroczenia 3091 (kwoty dochodu wolnej od podatku) podatku nie płacę. Z uwagi, że był to miesiąc grudzień składek (społeczna, zdrowotna) również nie opłacałem - dopiero płaciłem w styczniu 2013.

Obliczając wszystkie źródła dochodu wychodzi na to, że podatek należny różni się od podatku należnego z punktu 1 (tylko umowa o pracę) o 455 PLN czyli dokładnie tyle ile wynosi podatek za miesiąc grudzień 2012 z działalności.

Gdzie mam ując kwotę wolną od podatku w rozliczeniu PIT 36?

Kwotę wolną od podatku miałeś już potrącaną przy wyliczaniu zaliczego na podatek z umowy o pracę, tak że dochód z działalności jest cały do opodatkowania.

Dziękuję, już rozumiem.
W takim wypadku będę musiał napisać oświadczenie do pracodawcy by w roku 2013 i kolejnych nie ujmował kwoty wolnej od podatku przy wyliczaniu zaliczek na podatek.
Kwotę tą natomiast będę ujmował przy rozliczeniach działalności.

Powrót