Dziwne zachowanie dziecka

• Autor wątku Autor wątku Leszek.P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leszek.P

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Mam dość dziwny problem. Od dłuższego czasu dziecko mieszkające z matką wyrażało chęć zamieszkania ze mną ze względu na zmianę szkoły i na źle relacje jakie ma z matką i jej partnerem. Był przeprowadzony wywiad przez kuratora sądowego w którym jest to właśnie odnotowane. Nawet matka zeznaje że córka jest wrogo do niej nastawiona i do jej partnera. Co ciekawe po tygodniu córka raptownie zmienia zdanie i twierdzi że ma mnie w d..pie. mam zasądzone teraz święta że jest u mnie. Córka powiedziała że nie jedzie bo nie. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Dziwne jest jej zachowanie nigdy nie była taka bezczelna w stosunku do mnie. Nawet matka powiedziała dla kuratora ze mnie Córka idealizuje. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Chciałbym jeszcze dodać że mam ograniczone prawa do współdecydowania o istotnych sprawach tj. wybór szkoły i zawodu. A tak naprawdę nikt że mną nie podejmuje jakiej kolwiek rozmowy na ten temat. Matka decyduje sama.

Czy mogłbyś sprecyzować jakie masz pytanie prawne co do sprawy? W zakresie wyjaśnienia zachowania córki to raczej na forum psychologiczne albo pedagogiczne. Ile córka ma lat?

Córka ma 13lat. Chodzi mi o to co mogę z tym zrobić. Dostałem informację od kuratora że powinienem zgłosić taki fakt do sądu że matka dziecka nie wykonuje postanowień sądu. To ona wnioskowała o te widzenia a teraz uważam że buntuje jeszcze dziecko przeciwko mnie.

Jeżeli matka utrudnia wykonywanie kontaktów, można złożyć do sądu wniosek o, w pierwszej kolejności, zagrożenie jej nakazaniem zapłaty na rzecz osoby uprawnionej do kontaktu z dzieckiem oznaczonej sumy pieniężnej za każde naruszenie obowiązku. W takim orzeczeniu sąd orzeknie (na przyszłość), że jeżeli nadal będzie dochodzić do problemów z wykonywaniem kontaktów matka będzie miała obowiązek zapłacić ci określoną kwotę.

Jeżeli mimo takiego zagrożenia nadal będzie dochodzić do problemów, informujesz o tym sąd (podając ilość naruszeń), który wtedy może jej nakazać zapłatę wynikającej z opisanego powyżej zagrożenia kwoty.

(Przykładowo -> jeżeli sąd zagrozi kwotą 200 zł za każde naruszenie, a dojdzie do niewykonania kontaktów w 3 datach, możesz wnieść o zapłatę 3 x 200 zł).

Przy takim nakazaniu zapłaty sąd jednak będzie musiał sprawdzić, jaki był powód niewykonania tych kontaktów. Jeżeli bowiem okaże się, że to córka sama zdecydowała sie, że nie chce się widzieć (a ma już tyle lat, że może mieć własne zdanie na ten temat), wtedy nie dojdzie do nałożenia tej "kary".

Jeżeli chodzi o przepisy, które warto przeczytać, to przede wszystkim art. 598 ze zn. 15 kpc i następne.
W zakresie obowiązku brania pod uwagę woli dziecka - wynika to z wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 22.06.2022 SK 3/20, który stwierdził częściową niezgodność z konsytyucją art. 598 ze zn. 16 kpc -> "Nałożenie na rodzica obowiązku zapłaty drugiemu rodzicowi określonej sumy pieniężnej za brak kontaktów z dzieckiem, jest niezgodne z Konstytucją, jeśli brak tych kontaktów wynika z zachowania samego dziecka".

Czyli tak naprawdę niewiele można zrobić. Wystarczy przekupić czy nastawić dziecko przeciwko ojcu i matka jest na prawie. Może wszystko.

Leszek.P napisał:
Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Jeżeli chce Pan by matka przestała (o ile to robi) nastawiać córkę by ta nie spotkała się z Panem to @Lathi udzieliła odpowiedzi. Jeżeli chce Pan by córka zamieszkała z Panem na stałe może Pan wnioskować do sądu rejonowego (wydział rodzinny i opiekuńczy, opłata 100 złotych) o przywrócenie pełnej władzy rodzicielskiej i zmianę ustalonego miejsca pobytu dziecka z wnioskiem o wysłuchanie córki. Córka może się do Pana de facto wprowadzić w każdej chwili (nawet przed formalną sądową zmianą miejsca pobytu) jeżeli oboje będziecie mieli taką wolę.

Powrót