dziwny przetarg

• Autor wątku Autor wątku biedrona121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biedrona121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
prowadze 8 lat przedszkole niepublicznet,zawsze gmina mi przedłużała dzierzawe bezprzetargowo w tym roku oglłosili przetarg nieograniczony tlumaczac mi ze weszly nowe przepisy i muszą zrobić przetarg jedynym kryterium jaki się pojawiło jest kto da więcej za m/kw. a gdzie kryterium programowe?, gdzie warunki o posiadaniu stosownego pedagopicznego wyksztalcenia przedszkolnego?. Po za tym zaniepokoilo mnie że termin wejścia nowego dzierżawcy do tego budynku to 1.09.2010, a ja mam dzierżawę do 25.09.2010. Nigdy przez 8 lat nie wpłyneła żadna skarga na mnie jako dzierżawcy i prowadząca przedszkole. jest to jedyne pezdszkole w tej miejscowości. Sprzet ktory tam jest na wyposażeniu jest moją własnością. A jest to kwota ponad 100 tys zl. proszę o poradę czy gmina musiała robiś przetarg?, czy jezeli chcieli więcej za dzierżawę nie powinni pierw przyjsc do mnie jako do dzierżawcy z swoja propozycja i dopiero jak bym się nie zgodziła to oglaszac przetarg. Proszę o przytaczenie nowego przepisu na ktory powoluje się gmina że musza zrobić przetarg nawet dla placowki obję tej ustawą o oswiacie bo ja szukalam i nie znalazlam Bede wdzieczna za pomoc Przetarg i kto wygrał odbędzie się 7.04.2010

Witam. Siedze w zamówieniach publicznych. Ustawa Prawo zamówień publicznych absolutnie nie dotyczy tego tematu. Pozostaja przepisy regulujace JST np. ustawa o finasach publ. i istotna dla tej sprawy o gospodarce nieruchomościami. Ostatnia nowela była 5 listopada 2009.. W tym już tak konkretnie nie siedze, ale o ile sie orientuję to zawsze był obowiąek aby gmina wydzierżawiała w trybie konkurencyjnym (przetarg/licytacja) z możliwościa podjęcia uchwały/zgody przez radę gminy/miasta o wydzierżawieniu w trybie bezprzetargowym. I ta nowela w tym temacie nic nie zmienia. (sprawdź to jednak). Moim zdaniem gmina szuka pieniędzy i puszcza to na wolny rynek, pewnie bardziej komercyjna działalności przyniesie więcej kasy. Pozdro

Powrót