Dziwny Tryb Pracy.

• Autor wątku Autor wątku nazQul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nazQul

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Problem z Pracodawcą.

Witam.
Mam pewien problem odnośnie pracy. Otóż jestem teraz w Anglii, i pracuje w systemie 4 na 4, czyli 4 dni po 12h i potem 4 dni wolego. Jestem zatrudniony poprzez agencję. Jaki mam mianowicie problem?
Otóż we wtorek miała się zacząć moja zmiana. Zachodzę do pracy i okazuje się, że nie ma pracy i na liście osób pracujących są osoby odznaczone minusem których w pracy być dziś nie powinno ponieważ "nie ma pracy aby tyle osób miało co robić w ten dzień" takie jest ich tłumaczenie. Dziś dowiaduję się, że pracują wszyscy prócz mnie na zmianie. Gdy zadałem pytanie czy jestem zwolniony oni odpowiadają mi, że NIE, zaś jeśli pytam dlaczego nie mogę przyjść do pracy odpowiadają, że jestem zawieszony ale nie z powodów dyscyplinarnych tylko jak to wyżej napisałem "nie ma pracy by każdy miał co robić przez 12h". Nie wiem za bardzo co robić. Dodam, że osoby które tam pracują dziś mi powiedziały, że jest sporo ludzi z Overtime, czyli z nadgodzin więc coś tu chyba nie tak... Jak może być praca dla ludzi, którzy chcą sobie dorobić a dla ludzi którzy mają swoją zmianę tej pracy nie ma?
Jak mogę to załatwić?
Czy lepiej szukać nowej pracy czy też iść normalnie do pracy i nie patrzeć na to iż jestem "zawieszony"?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Łukasz

Ostatnia edycja:
Witam,
Sprawdz co masz napisane w umowie z agencja. Zazwyczaj agencje nie gwarantuja ilosci godz. pracy. Jesli dostaja od zleceniodawcy godz. wtedy rozdzielaja miedzy swoich pracownikow.
Powodzenia

Z tego co wyczytałem to mam 48h tygodniowo czyli tak jak pracowałem. Moja dziewczyna ma identyczną umowę i pracuje i 2 moich znajomych też pracuje i też są zatrudnieni przez agencję więc nie wiem za bardzo co zrobić w tej sytuacji...:/

Dodam, że w umowie mam jasno napisane od której do której mam pracę, ile jest płatne od godziny, i w jakim systemie pracuje. 4 on / 4 off.

Ostatnia edycja:
Jesli masz stala umowe i gwarantowne godz. pracy to lamia prawo. Udaj sie do managera i zloz formalny complain. Mysle ze ci przykro ze tak cie potraktowali. Jesli jestes dobrym pracownikiem - nie obawiaj sie dochodz swoich praw. Ten system pracy w jakim jestes z reguly obowiazuje na lotniskach nie wiem gdzie pracujesz ale moze warto zlozyc aplikacje bezposrednio do firmy ktora wynajmuje agencje. I nie rezygnuj z pracy, lepiej szukac pracy jesli sie pracuje, niz uniesc sie ambicja i zrezygnowac. Praca da ci psychiczny komfort jakakolwiek by nie byla sytuacja.
Powodzenia

Powrót