dziwny wyrok zaoczny

• Autor wątku Autor wątku skotnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skotnik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
potrzebuję pomocy, ponad rok temu został wydany w mojej sprawie wyrok zaoczny (sad grodzki, grzywna) od którego złożyłem sprzeciw wraz z wnioskiem o wydanie uzasadnienia, sprzeciw został uwzględniony a postępowanie wznowione (z nowym już sędzią). nie odbyła się do tej pory żadna rozprawa ponieważ za każdym razem źle mnie zawiadomiano o rozprawach (musi upłynąc 7 dni od wezw. do rozprawy, na te okoliczności składane były odpowiednie wnioski) nagle dostałem wezwanie do zapłaty na podstawie tego ubiegłorocznego wyroku. czy coś takiego jest zgodne z prawem, bo jeśli już to chyba powinien zostac wydany nowy wyrok. nie wiem co z tym zrobic, proszę o pomoc w tej sprawie

Trudno dywagować o sprawie nie znając akt. Proponuję udać się do Sądu i zajrzeć do akt, bo być może Sąd wydał nowy wyrok - dokładnie taki sam jak poprzedni, i stąd to wezwanie do zapłaty. Zaznaczam jednak - to tylko luźna dywagacja, trzeba zajrzeć do akt bo tam jest odpowiedź.
skotnik napisał:
nie odbyła się do tej pory żadna rozprawa ponieważ za każdym razem źle mnie zawiadomiano o rozprawach (musi upłynąc 7 dni od wezw. do rozprawy, na te okoliczności składane były odpowiednie wnioski)
Może Pan rozwinąć tą swoją myśl? Bo mam dziwne wrażenie że właśnie tu leży problem.

Byłem dziś w sądzie i po przejrzeniu akt sprawa wygląda następująco:

-Wyrok zaoczny zapadł w pażdz 2007
-następnie złożyłem od niego sprzeciw wraz z wnioskiem o wydanie uzasadnienia
- następnie było wyznaczonych kilka rozpraw m.in. z wnioskami o odroczenie, żadna z nich się nie odbyła bo za każdym razem sąd nie dotrzymywał terminu art.353 par. 1 i 2 k.p.k.
-i dalej idąc tym tropem w 21.08 08 otrzymałem kolejne wezwanie na rozpr. na 26.08.08.
26.08 złożyłem wniosek: cyt
,, na podst art. 353 par. 1 i 2 kpk wnoszę o odroczenie rozpr z dnia 26.08.08"
-rozprawa odbyła się (oczywiście beze mnie) a na rozpr sedzia wydał takie oto postanowienie: cyt:
sad postanowił:
1. nie uwzględnic wniosku oskarżonego o odroczenie rozprawy albowiem oskarżony nie podaje żadnych powodów skutkujących odrocz. rozpr., a jego wniosek zmierza do przedłużenia trwania post.
2.na podst art 482 par. 3 kpk stwierdzic prawomocnośc wyroku z października 2007
niestety nikt mnie nie poinformował o tym wyroku czy tam postanowieniu a tym samym nie byłem w stanie sie od niego w żaden sposub odwołac, gdy dostałem wezwanie do zapłaty to olałem to przecież nie było wyroku a pomyślałem że bałagan tam mają taki że nie wiedzą co wysyłają. na chwilę obecną tematem zajmuje sie komornik-grzywna, ja według pouczenia od komornika napisałem zażalenie na post o wydanie tytułu wykonawczego do s.o. i nie bardzo wiem co dalej w tej sprawie zrobic. myśle że chyba nie można wydac wyroku czy go uprawomocnic za plecami i bez wiedzy strony.
A właściwie to czy jest jakaś instytucja zajmująca się kontrolą działania sądów w tym kraju bo to co sie dzieje to prywatny folwark, czy NIK ma w tych sprawach coś do powiedzenia?

Należało w momencie otrzymania wezwania do zapłaty złożyć wniosek o uzasadnienie wyroku na piśmie z wnioskiem o przywrócenie terminu do złożenia takiego wniosku.

NIK nie ma prawa kontrolować Sądów w zakresie orzekania. Do tego są Sądy wyższej instancji.

to sąd nie ma obowiązku doręczyc mi wyroku, jeśli nie byłem obecny na rozprawie?

Powrót