Dziwny zapis na fakturze

• Autor wątku Autor wątku delletio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delletio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie,

na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż nie wiem czy umieszczam post w odpowiednim dziale. Jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Czy otrzymując taką fakturę VAT za przedmioty z pewnej firmy, na której widnieje zapis, że zakup został dokonany wyłącznie do użytku osobistego’ mogę odsprzedać je w celach zarobkowych?

Tutaj screen faktury: https://ibb.co/dKYYXpk

Czy w ogóle mogą dodać taki zapis do faktury, mimo iż nie są właścicielami marki danego przedmiotu? Nie wspominając już o tym, że nie można odliczyć podatku VAT z ich faktur.

Możesz odsprzedać. Ten zapis mówi wyłącznie o tym, że zakup jest prywatny, nie związany z DG kupującego.

Dziękuję bardzo za pomoc! Jednakże odliczenie VAT’u z takiej faktury niestety nie jest możliwe, prawda? Nie można jej również uwzględnić w poniesionych kosztach firmowych.

Ostatnia edycja:
gryffinian napisał:
Możesz odsprzedać. Ten zapis mówi wyłącznie o tym, że zakup jest prywatny, nie związany z DG kupującego.

Czy sprzedając towary zakupione prywatnie muszę je dokumentować w działalności? Tzn wpisywać do kpir? Czy w ogóle można to zrobić jeśli nie są kupione na firmę?

gryffinian napisał:
Nie. Możesz je również sprzedać jako osoba prywatna.

Sorki, że znowu wracam do tego tematu, ale znalazłem taki zapis w regulaminie owego serwisu:

‚Oferty na naszych stronach internetowych są skierowane wyłącznie do konsumentów, którzy dokonują zakupu do celów niezwiązanych z działalnością komercyjną ani zawodową.’

Niestety taki zapis przekreśla możliwość odsprzedania takiego towaru, zgadza się?

Nie. Konsumentem jest osoba w rozumieniu art. 22[1] kc. Bycie konsumentem nie wyłącza uprawnień właścicielskich, w tym prawa do sprzedaży nabytej rzeczy.

Powrót