E-Dom aukcyjny

• Autor wątku Autor wątku Pandemon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pandemon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam wszystkich.
Od dłuższego czasu wraz z przyjacielem planujemy założyć internetowy dom aukcyjny.
Miałby on pośredniczyć w kupnie/sprzedaży programów komputerowych i tu rodzą się moje wątpliwości:
a) czy taka działalność musi zostać zarejestrowana prawnie?
b) jeśli tak to jakie koszty musielibyśmy od tego odprowadzać?
c) czy żądanie numeru konta bankowego podczas rejestracji jest legalne?

Odnośnie punktu a, jeśli nie sprawiłoby to wam, drodzy forumowicze, większego kłopotu to chciałbym się również dowiedzieć jak zarejestrować taką działalność.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i rady.

Zakładam, że chcecie na tym zarabiać.

a. Oczywiście - jest to działalność gospodarcza.
b. Takie jak wszyscy: podatek dochodowy, zusik.
c. Tak.

Co do założenie firmy, to poczytaj o "jednym okienku".

"Jedno okienko" jest dobre jeżeli się nie śpieszysz z zakładaniem firmy, wtedy: zgłaszasz wniosek o rejestrację działalności gospodarczej w Urzędzie Miasta / Gminy, a następnie czekasz, aż po kolei wszystkie urzędy się z papierkami uporają - tempo wsteczne ;)

Możesz poskakać samemu i mieć wszystko z głowy w chwilę, góra dwie (chwila = tydzień):
-> Urząd Miasta / Gminy (rejestracja działalności gospodarczej)
-> Urząd Statystyczny (REGON)
-> Urząd Skarbowy (NIP + ewentualnie rejestracja na VATowca + inne)
-> ZUS (kiedy i ile na składki)

Po kolei w każdym punkcie udzielą Ci potrzebnych informacji.

Pozdrawiam :cool:

Wybaczcie, że was tak dręczę pytaniami, ale na google nie potrafię się rozeznać w tej gęstwinie informacji.
Jakie podatki się płaci posiadając taką działalność gospodarczą?
Rozumiem, że od zysków odprowadza się podatek dochodowy, ale co ponadto?
Ogólnie chodzi mi o to, czy zakładając taką firmę muszę liczyć się z dużymi kosztami (czy wogóle będą jakieś koszta?) "na starcie"?

Pandemon napisał:
Jakie podatki się płaci posiadając taką działalność gospodarczą?
Zależy od dochodu w 2010 roku próg podatkowy wynosił około 85,5 tyś. dochodu - poniżej tej kwoty odprowadza się 18%, powyżej 32%.
Pandemon napisał:
Rozumiem, że od zysków odprowadza się podatek dochodowy, ale co ponadto?
Od tego co zarobisz odprowadzasz do skarbówki podatek dochodowy i VAT (jeżeli tak się rozliczasz), oprócz tego co miesiąc składki ZUS'owskie.
Pandemon napisał:
Ogólnie chodzi mi o to, czy zakładając taką firmę muszę liczyć się z dużymi kosztami (czy wogóle będą jakieś koszta?) "na starcie"?
Nie wiem czy te kwoty się zmieniły od ostatnich 2,5 roku ... ale jeżeli dobrze pamiętam:
- rejestracja w UM/UG - 100 PLN,
- REGON w UStat. - 50 gr (kserokopia wpisu do ewidencji),
- rejestracja na VAT'owca w US - 170 PLN,
- ZUS - rejestrujesz się i na początku kolejnego miesiąca idzie pierwsza składka,
+ wszystkie inne wydatki na promocję, materiały, itd.

Grim Reaper:
Masz chyba nie aktualne dane... :)

1. Wizyta w UM/UG - nic nie płacisz. Wpis do ewidencji dostajesz na drugi dzień (czasem od ręki).
2. UM/UG wysyła zgłoszenie do GUSu - REGON przychodzi pocztą po tygodniu, max 2 - nic nie płacisz.
3. Opcjonalna wizyta w US - tylko dla vatowców - opłata 170 PLN.
4. Wizyta w ZUSie (jak nie pójdziesz to sami Cię wezwą, bo dostaną cynk z UM/UG) - bez opłat.

W moim przypadku zajęło mi to (Poznań):
- 2x 30 minut w UM
- 15 minut w US
- 30 minut w ZUSie
I wszystko zanim przyszedł REGON (potrzebny był dopiero przy zakładaniu konta w banku)

Moje dane mogły ulec przeterminowaniu ... ostatnio firmę zakładałem 2.5 roku temu ;)

Co znaczy to, że wizyta dla VATowców jest opcjonalna?
Czy dla mnie to jest konieczność czy nie?

Nie wszyscy są skazani na wystawianie faktur VAT i rozliczanie się z VAT'u ... zależy od rodzaju działalności, osiąganego dochodu i chęci (można chcieć kiedy nie ma obowiązku).

Powrót