e-hazard czy może nie do końca?

• Autor wątku Autor wątku mafiozo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mafiozo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich, to mój pierwszy temat i za pewne nie ostatni :-) Szukam porady w sprawie, która być może nie jest dość jednoznaczna.

Mam w głowie plan stworzenia serwisu internetowego, którego użytkownicy byliby graczami rywalizującymi pomiędzy sobą. Każdy z graczy miałby swoje wirtualne konto, które mógłby zasilić SMS'em/przelewem. Ja jako administrator serwisu organizowałbym turnieje z drobnym wpisowym np. dla 16-32 osób w grę internetową. I teraz czy bez jakiejkolwiek zgody ministerstwa finansów mógłbym organizować takie turnieje, jeżeli:

a) pulą nagród byłyby pieniądze pochodzące z wpisowych (przy założeniu, że np. 10% tej kwoty wędruje do mojej kieszeni)
b) nagrodami byłyby nagrody rzeczowe dla 3 najlepszych osób o wartości do kilkuset złotych

Nie byłaby to gra losowa, ponieważ wymagałaby pewnych umiejętności od samych graczy.

Pytanie dodatkowe: Czy obstawianie wyników takich rozgrywek przez osoby 3-cie (nie grające) jest dozwolone?

Posiadam działalność gospodarczą oczywiście w Polsce. Z góry dziękuję za pomoc.

Obstawianie wyników to już jest hazard, w dodatku ty chcesz na tym zarabiać. Musisz się zagłębić w literaturę.
Art. 128. § 1. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej urządza grę hazardową albo użycza do niej środków lub pomieszczenia,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. Pieniądze i inne przedmioty służące do gry podlegają przepadkowi, choćby nie stanowiły własności sprawcy.
Nie wiem jak się mają do tego przepisy urzędu skarbowego, może powinieneś się skontaktować z nimi.

chyba ze byłaby to gra zrecznościwa gdzie gracze wykorzystuja swoja wiedze doswiadczenie

Takie turnieje są organizowane od lat ale orgaznizatorzy nie czerpią z tego zysku, wręcz przeciwnie, są sponsorami nagród. Także niby od umiejętności ale ty zarabiasz.

Powrót